Znanja
StoryEditor

Trgovci oduševljeni padom cijene kukuruza

18. Veljača 2013.

Svi izvještaji o burzovnom trgovanju naglašavaju pad cijena kukuruza proteklih desetak dana.

Trgovci sa oduševljenjem pozdravljaju događaje na burzi, te se nadaju daljnjem padu cijena kako kukuruza tako i ostalih žitarica.Pad cijena možemo zahvaliti dobrom stanju usjeva u Južnoj Americi, te dobrim prognozama za Ameriku. Vremenska prognoza za Brazil i Argentinu je stabilna stoga ne postoje nikakve loše vijesti koje bi mogle potaknuti porast cijena kukuruza prema gore.Također postoje očekivanja da će izvještaji koji će biti izneseni na Ag Outlook Forumu potaknuti dodatni pad cijene žitarica.Stoga za sada samo loše vremenske prilike u Argentini, te ozbiljna kašnjenja isporuka luka u Brazilu ili koja ogromna izvozna narudžba mogu zaustaviti pad cijena na burzi.

Cijene sojinog zrna i sojine sačme su također pale, razlozi nizvodnog trenda kretanja cijena su isti kao i kod kretanja cijena kukuruza.U Argentini kiša je i dalje potrebna no za sada je padalina bilo dovoljno i to na pravom mjestu. Istovremeno u Brazilu se očekuje čak previše oborina koje bi mogle odgoditi početak žetve soje, te odgoditi novu sadnju drugog kukuruza.

Očekuju se povoljne vremenske prilike za sojino zrno u narednih nekoliko tjedana stoga se postavlja pitanje koliki pad cijene sojinog zrna i sojine sačme možemo očekivati. Mnogo je teže prepostaviti daljnji trend kretanja sojinog zrna i sačme radi dugoročnog ‘stezanja‘ na navedenom tržištu gdje cijene vrlo lako kreću uzlaznim trendom.

Na tržištu DDGS svakako nije bilo slabljenja cijena, no stručnjaci u trgovini smatraju da se cijene pripremaju na pad. Naravno, razlog za potencijalno slabljenje cijena može biti manjak izvoznih poslova sa Kinom i ostalim azijskim tržištima od nove godine.Sa konstantnim padom cijene kukuruza svakog tjedna cijene DDGS će također slabjeti kao što je bio slučaj sa kukuruznim glutenom i brašnom.

U Americi potrošačima kukuruza se preporuča da kupuju male lotove koji trenutno zadovoljavaju njihove potrebe radi daljnjih očekivanja korekcija cijena u narednim tjednima.Istovremeno brojke ukazuju na proizvodnju etanola koja raste što dodatno može gurnuti cijene DDGS-a na tržitu prema dolje. Kineska vlada će odobriti uvoz DDGS- od strane neregistriranih američkih proizvođača što će dodatno uzburkati izvozno tržište, te korigirati cijene radi većeg broja dostupnih dobavljača na tržištu.

Ovih dana, na tržištu proteinskih roba, cijene ribljeg brašna su i dalje prilično visoke. Uzrok tomu su visoke cijene u Južnoj Americi, te velika potražnja za životinjskim proteinima koja održava izvozne cijene na razini višoj nego što je bilo za očekivati.

Prošlotjedna objava o korištenju proteina peradi i svinja u ribljoj hrani u Europi mogla bi uzrokovati pad u dostupnosti EU životinjskog proteina za izvoz, u što se ne ubraja goveđi koji nije dozvoljen u ribljoj hrani.

Na tržitu peruanskog ribljeg brašna proteklog tjedna je bilo vrlo mirno. Kineska nova godina je zaokupila tamošnje trgovce i potrošače koji su najveći potrošači peruanskog riblje brašna.Očekuje se njihov povratak na tržište, te nova veća potražnja za ovom robom.Cijeli prošli tjedan bili smo svjedoci pada cijena žitarica na robnim burzama, istom trendu se nadamo i dalje što će omogućiti proizvođačima manji ulaz tj.trošak proizvodnje.

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

25. travanj 2024 04:13