Znanja
StoryEditor

Tri hrabra načina za završetak intervjua

18. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Intervjui su posljednja šansa da zablistate prije nego se poslodavci konačno odluče koga će zaposliti.

Nije, stoga, ništa revolucionarno u prijedlogu da intervju završite snažno i efektno. Ako vam ide dobro, to bi moglo biti presudno. Ako niste toliko uspješni, barem ćete ući u drugi krug.

Većina poslodavaca intervju završava tako da vas pita ima li kakvih pitanja, a to vam je šansa. Postavite jedno od ova tri pitanja: 

Jesam li dobio posao?

Možda se ovo čini previše direktnim, ali nekim poslodavcima ovakvo ponašanje odgovara. To je nešto poput agresivnog, ali pristojnog završavanja razgovora. Svakako zahtijeva određenu količinu hrabrosti i prethodno morate procijeniti kako bi poslodavac mogao reagirati. Iako će odgovor najčešće biti ‘Treba nam vremena da razmislimo i provjerimo i druge kandidate‘, bitan je dojam koji ostavljate ovim pitanjem.

Je li vas nešto o čemu smo razgovarali ponukalo da pomislite da ja nisam prava osoba za ovaj posao?

Ovo je također hrabro pitanje i trebali biste prethodno razmisliti o tome kakva bi mogla biti reakcija poslodavca. Ako poslodavac odgovori da ste kvalificirani, izvrsno! Ako, pak, izrazi određene sumnje, imate priliku ispraviti situaciju. Na koncu, ovo pitanje pokazuje da ste profesionalni i otvoreni za povratne informacije.

Kako vas mogu uvjeriti da sam prava osoba za ovaj posao?

Ako dobijete dojam da poslodavac nije baš uvjeren da ste vi najbolji izbor za ponuđenu poziciju, postavite ovakvo pitanje. To može završiti na dva načina - ili će poslodavac spomenuti posebne vještine ili projekte u kojima je potrebno iskustvo pa onda možete na licu mjesta otkloniti sumnje u vaše kapacitete ili ćete dobiti ‘domaći rad‘. To vam je dodatna prilika da se dokažete.

20. travanj 2024 01:14