Znanja
StoryEditor

Trojica stipendista Đure Đakovića spremaju se u Norvešku

20. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Drugu godinu zaredom Đuro Đaković je u suradnji s Konsgberg Protech Systemsom iz Norveške dodijelio stipendije za zimski semestar na prestižnom norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije u Trondheimu.

 Za razliku od prve godine kada su dodijeljene dvije stipendije, ove su godine između prijavljenih kandidata izabrana trojica stipendista. Naime, plan je bio da se i ove godine dodijele dvije stipendije, ali s obzirom na to da su njih trojica bili izvrsni, odlučeno je da nijedan ne bude zakinut izborom.

U zahtjevnom postupku selekcije izabrani su Marko Knežević iz Slavonskog Broda i Dino Bučević-Keran iz Vinkovaca, obojica studenti Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, te Filip Lukač iz Orehovice, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

mn: Osigurana budućnost

Dobiti izdašnu stipendiju od 60.000 norveških kruna i 19.000 kuna te mogućnost pohađanja zimskog semestra na sveučilištu u Trondheimu već je veliki dobitak za svakoga mladog čovjeka. No to nije sve. Nakon što steknu diplomu dobivaju jedinstvenu priliku obavljanja šestomjesečne stručne prakse u jednoj od najvećih norveških korporacija, Kongsbergu, a potom radno mjesto u grupi Đuro Đaković, gdje će odmah dobiti priliku primijeniti akademsko znanje i profesionalno iskustvo stečeno u Norveškoj. Takvu stipendiju nije bilo lako dobiti, trebalo je zaista biti izvrstan. - Bilo je više krugova i sami smo od početka znali da će biti teško biti među najboljima, ali nismo se predavali. Kada je došla obavijest da smo trojica prošli, bili smo iznenađeni i mislili smo da je pogreška. No kada su nam rekli da nije pogreška nego da idemo sva trojica, nisam mogao doći cijeli dan sebi. Ta stipendija kao da je stvorena po mjeri naših želja - pokriveni su svi troškovi, praksa se odrađuje u vrhunskoj svjetskoj kompaniji i ono što je iznimno važno - čeka nas posao u Đuri Đakoviću. Tako imamo osigurano mirno studiranje bez stresa i znamo kamo poslije fakulteta - rekao nam je Dino Bučević-Keran prilikom svečanog uručivanja stipendija.

Sačuvati najbolje Drugoj generaciji stipendista, trojici najuspješnijih kandidata koji su se na ovogodišnjem natječaju istaknuli izvrsnim akademskim uspjesima i otvorenošću novim izazovima, stipendije su svečano uručili Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, i Tomislav Mazal, član Uprave Đure Đakovića.

- Zahvaljujući uspjehu koji je taj projekt postigao prošle godine, iznimno sam ponosan što smo u suradnji s našim partnerima inicijativu nastavili i proširili ove godine te se nadamo da će unapređenjem naše suradnje s godinama ona zahvatiti još i više izvrsnih studenata. Krunoslav i Bruno lani, Marko, Dino i Filip ove godine, slika su budućnosti Hrvatske kakvu možemo imati. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mnogim će se našim visokokvalificiranim stručnjacima otvoriti izvrsne poslovne mogućnosti izvan naših granica, ali ne želimo dopustiti da naši najbolji stručnjaci odlaze u inozemstvo u potrazi za boljom budućnosti - izjavio je Tomislav Mazal, član Uprave Đure Đakovića.Iako će u Norvešku tek u kolovozu, dečki moraju obaviti veliki dio priprema mnogo prije odlaska. Skupili su dojmove od kolega prošlogodišnjih stipendista koji su odradili prvi dio.- Naši su nam profesori izašli u susret koliko su mogli, a nama je užasno teško bilo izabrati predmete koje ćemo slušati u Norveškoj, a da isti takvi postoje u Hrvatskoj. To je bilo iznimno teško uskladiti, ali uspjeli smo. Upozorili su nas da će nam biti teško nakon povratka u Hrvatsku jer ćemo morati ubrzano davati ispite da bismo stigli sve u roku i mogli se vratiti na praksu - dodao je Filip Lukač.

Poželjni poslodavci Kongsberg je dugogodišnji poslovni partner tvrtke Đuro Đaković, koji posluje u 25 zemalja svijeta i zapošljava gotovo 7000 radnika. I druga generacija stipendista tako će prvo radno iskustvo moći steći u izvrsnom društvu inženjera grupe Kongsberg, korporacije koja se bavi visokotehnološkim sustavima i rješenjima za naftnu i plinsku industriju, trgovačku mornaricu te obrambenu i svemirsku industriju, a koja je u Norveškoj proglašena jednim od najpoželjnijih poslodavaca.

- Iznimno smo zadovoljni suradnjom s Đurom Đakovićem i želimo da ta stipendija postane tradicionalna. Jako je važno ulagati u obrazovanje jer tako ste konkurentniji na tržištu i možete se kretati prema naprijed - rekao je predstavnik Kongsberga Tor Martin Henriksen.Sveučilište na koje će ići trojica stipendista drugo je prema veličini i prvo prema izvrsnosti u tehničkim studijima u Norveškoj, s ukupno sedam fakulteta i kampusa, na kojima studira više od 20 tisuća studenata iz cijeloga svijeta.- Očekujemo od njih da opravdaju očekivanja. Želimo od njih i svih naših stipendista da budu budućnost Đure Đakovića, njeni ‘mozak, kostur i srce’. Posebno nam je drago da smo uključili i fakultet iz Slavonskog Broda te tako pomažemo kraju u kojem djelujemo. Izabrani su najbolji studenti koji su se prijavili, a uvjereni smo da hrvatsko obrazovanje ne zaostaje za norveškim - podcrtao je Mazal.Iako će im ljeto biti poprilično kratko, mladi studenti prve godine diplomskog studija s nestrpljenjem čekaju put u Norvešku. Sreću im je prilikom uručivanja diploma zaželio i norveški veleposlanik Ofstad, koji je istaknuo da imaju priliku koju rijetki dobivaju i da je moraju iskoristiti na najbolji mogući način.

20. travanj 2024 13:08