Znanja
StoryEditor

Tvrtke nagradile najbolje studentske projekte

21. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Na svečanosti u zagrebačkom Cinestaru proglašeni su pobjednici 11. natjecanja Case Study, koje organizira studentska udruga eStudent. Trinaest tvrtki koje su sudjelovale na natjecanju nagradilo je po tri najbolja tima s deset, pet odnosno tri tisuće kuna.

Studenti su u tom natjecanju morali rješavati stvarne slučajeve iz tvrtki koje su sudjelovale, a najbolji su pobrali nagrade. Ivana Jukić, voditeljica Case Study Competitiona, naglasila je da je timski rad glavna karakteristika te važniji od nagrada.

– Vrlo smo zadovoljni odazivom studenata i poduzeća koja žele raditi sa studentima i žele se približiti akademskoj zajednici te samim time upoznati se s najboljim studentima. Tako mogu odmah odabrati najbolje kadrove za buduće zaposlenje. Time studenti dobivaju iskustvo, a poduzeća nove ideje i upravo one zaposlenike koji će im trebati za uspješno razvijanje posla – rekla je Jukić.Predstavnici poduzeća itekako su zadovoljni kreativnošću i inovativnošću studenata te je tako Vlado Švegar, brendovski menadžer Burna (Coca-Cola Adria), naglasio da su veoma zadovoljni predstavljenim studentskim idejama.

– Za ovo se natjecanje studenti svake godine sve bolje i bolje pripremaju. Ove su godine napravili odlična istraživanja, ideje su veoma primjenjive i uskoro će krenuti u implementaciju – istaknuo je Švegar.

Regionalna konkurencija

Svečanoj završnici prisustvovali su brojni predstavnici akademske i gospodarske zajednice. Na početku, studente je pozdravio Jurica Pavičić, prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

– Udruga eStudent ovo je natjecanje organizirala sama, a fakultet je pružio samo logističku podršku. Veseli me veliki odaziv i internacionalizacija natjecanja te se nadam da će još dugo se održavati. Ovo je idealna prilika da se studenti upoznaju s praktičnom stranom posla i da se pripreme za ono što ih očekuje na tržištu rada – rekao je u uvodnom govoru Pavičić. Case Study Competition i ove je godine pokazao svoju ozbiljnost te visoku razinu organizacije. Na natjecanju sudjelovalo je više od dvije tisuće studenata iz cijele regije, a na završnicu je došlo više od 300 najboljih. Najveće je takvo natjecanje na području Hrvatske i regije, koje pruža priliku svim studentima da pokažu svoje znanje i iznesu ideje pred ponajboljim hrvatskim poduzećima, kao potencijalnim budućim poslodavcima. Pri rješavanju slučajeva studenti su radili u timovima do maksimalno četiri osobe, s time da su u pomoć mogli pozvati zaposlenike, predstavnike poduzeća, ali i profesore te asistente s fakulteta.

– Svake je godine sve teže organizirati ovo natjecanje jer želimo uvijek otići korak dalje. Ove godine napravili smo reorganizaciju unutar organizacijskog odbora. Moram pohvaliti Ivanu Jukić i njezin tim koji su organizirali još jedno natjecanje na visokoj razini. Iznimno smo zadovoljni time što su i kompanije prepoznale natjecanje i s veseljem se uključuju u njega. Imali smo odličnu suradnju i nadamo se da će tim koji će sljedeće godine voditi ovo natjecanje nastaviti podizati razinu – naglasio je predsjednik eStudenta Filip Cindrić.

Put do pobjede

I natjecatelji su iznimno zadovoljni kako je sve bilo organizirano. Puni su pohvala za kompanije s kojima su surađivali jer su im bile na raspolaganju i pomagale koliko su mogle. Nekima je to bilo prvo natjecanje, a neki su već rutineri.

– Treću se godinu prijavljujemo, a sada smo napokon pobijedili. Iznimno nam se sviđa natjecanje i nije nam bilo teško uskladiti sve obveze. Podijelili smo zadatke, ozbiljno pristupili natjecanju i to se na kraju isplatilo. Sve se riješi dobrom organizacijom – ispričao nam je David Skala iz pobjedničkog tima u slučaju Franck. Ove godine slučajevi su bili iz raznih područja te se tako na slučaju Burna morao napraviti marketinški plan za socijalne mreže. U slučaju Francka pobjednici su osmislili najbolju strategiju rasta kategorije mljevene kave za idućih tri do pet godina i pronašli su najbolje rješenje kako povećati prodaju Franckovih brendova mljevene kave. Bilo je i zadataka koji su skroz prilagođeni digitalnom dobu te su tako za Zagrebačku banku morali napraviti mobilnu aplikaciju koja bi olakšala svakodnevni život mladim osobama kao i njihovo upravljanje financijama te poslovanje. Kao dokaz da je to internacionalno natjecanje koje prelazi granice i jedan je pobjednički tim sastavljen od Erasmus studenata iz Austrije, Litve, Slovačke i Njemačke. Oni su zauzeli treće mjesto u slučaju Burn, a pobjedu u toj kategoriji odnijeli su Sonja Lekavski i Mislav Stipić.

– Od početka smo išli na pobjedu jer smo mnogo truda uložili u taj slučaj. Prošle smo godine samo slušali o ovom natjecanju, a ove smo se odlučili prijaviti. Za slučaj Burn odlučili smo se jer nam se činio da nam najbolje odgovara i tako je bilo. S obzirom na to da smo na četvrtoj godini studija, imali smo dosta vremena za napraviti sve. Sviđa nam se koncept natjecanja, a i nagrade su jako dobre – rekla nam je Lekavski.

Ambiciozna udruga

Pred udrugom eStudent težak je zadatak da i sljedeće godine bude jednako dobra ako ne i bolja. No ovogodišnja garnitura mora odraditi još jedan projekt: Dubrovnik Summer School.

– To je jedini projekt koji nije u Zagrebu i iznimno smo ponosni na njega. Ujedno je posljednji projekt koji ćemo napraviti i kruna je našeg rada. Svake je godine novo vodstvo udruge te je izazov odraditi sve projekte na visokoj razini. Promatramo to kao svoju iznimno zahtjevnu studiju slučaja – objasnio je Cindrić. Cindrić je rekao da je ove godine u radu sudjelovalo više od 300 studenata te poziva sve zainteresirane da se prijave i sljedeće godine za rad u udruzi.

– Specifični smo po tome što se prijave primaju samo u rujnu upravo zbog kompleksnosti naših projekata. Morate biti od početka u radu kako bi sve funkcioniralo. Recimo, od preuzimanja rada na natjecanju Case Study tim je imao manje od devet mjeseci da sve odradi. To je iznimno zahtjevno i zbog toga samo na početku akademske godine upisujemo nove kandidate – poručio je za kraj zainteresiranima Cindrić.

02. svibanj 2024 06:56