Znanja
StoryEditor

U HEP-u zadovoljni razvojem projekta Plomin C

02. Svibanj 2014.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) vrlo je zadovoljna interesom triju konzorcija za strateško partnerstvo s HEP-om u izgradnji trećeg bloka Termoelektrane Plomin te ocjenjuje da je to velik uspjeh i priznanje HEP-u.

Spremnost triju ponuđača da s HEP-om uđu u dugoročni komercijalni odnos izuzetno je vrijedna poruka za tvrtku, ali i Hrvatsku, ocjenjuju u HEP-u.

Dodaju da se izgradnja Plomina C može smatrati izravnim inozemnim ulaganjem vrijednim 800 milijuna eura, jer će se odvijati bez zaduženja države i HEP-a.

Riječ je o ekonomski održivom projektu za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu HEP-a jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva u čijoj će imovini HEP sudjelovati s 50 posto, a ostali dio osigurat će strateški partner. Strateški partner pri tome će morati dug toga društva konsolidirati u svoju bilancu, a mora biti sposoban i za izgradnju i vođenje buduće elektrane, kažu u HEP-u.

Procjenjuju da će im za prvi, grubi pregled triju obvezujućih ponuda za Plomin C trebati mjesec dana, a da će se za četiri mjeseca to jest krajem kolovoza i početkom rujna, znati s kojim će od tri ponuđača pregovori biti nastavljeni.

Potpisivanje ugovora očekuje se do kraja ove, a građevinski radovi trebali bit započeti 2015. godine.

Što se tiče dozvola, koje se moraju imati prije gradnje, ishođena je okolišna dozvola, dok procedura još nije završena oko jedne od lokacijskih dozvola, no u HEP-u oko toga ne očekuju probleme kao ni oko činjenice da je prostornim planom Istarske županije u Plominu predviđena plinska, a ne elektrana na ugljen.

Sve u svemu, drže da je 2019. godina realan rok za početak komercijalnog rada Plomina C, kada počinje teći i 20 godišnji rok u kojem će partner dijeliti dobit s HEP-om od prodaje struje.

Procjenjuje se da će novi blok u Plominu snage 500 megavata godišnje proizvoditi između 3,5 i četiri teravatsati električne energije koje će na tržište stavljati zajednička tvrtka HEP-a i partnera u gradnji. Polovicu proizvodnje kupovat će HEP, a cijena po kojoj će to činiti zapravo je glavna stvar u pregovorima. Preostala polovica stavljat će se na tržište. U konačnici, HEP-u i partneru pripast će po polovica dobiti koju ostvari njihovo zajedničko društvo.

U HEP-u napominju da će partner prilikom gradnje Plomina C morati za 30 posto ugovorenog iznosa vrijednosti radova omogućiti natjecanje hrvatskim tvrtkama. Procjenjuje se da bi domaće tvrtke mogle konkurirati uglavnom za građevinske i montažerske radove.

U HEP-u još ne iznose imena triju tvrtki koje su se javile u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C koji je okončan prekjučer. Kažu kako su obvezujuće ponude dala tri konzorcija, a objavu imena najavljuju za mjesec dana.

28. travanj 2024 17:00