Znanja
StoryEditor

U Hrvatskoj 50% postupaka javne nabave do 2020. treba uključiti neka od zelenih mjerila

26. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska od ove godine ima nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu. EU je trenutno u procesu donošenja kriterija zelene javne nabave za uredske zgrade i cestogradnju. Razlozi su to zbog kojih je tema 9. Hrvatskog foruma o održivoj gradnji upravo zelena javna nabava.

U kontekstu rasprave o klimatskim promjenama i priprema za pregovore koji će se održati u Parizu COP 21, prikladno je spomenuti ulogu javnog sektora: ne samo u dogovoru oko ciljeva nego i u vlastitom utjecaju na klimatske promjene kroz kupovnu moć.

S obzirom da javni sektor svake godine potroši 2 bilijuna EUR (19% BDP-a EU-a), Komisija EU u priručniku za zelenu javnu nabavu napominje da javni sektor: „Ako na temelju svoje kupovne moći odaberu robu, usluge i radove s manjim utjecajem na okoliš, mogu značajno doprinijeti lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim ciljevima održivosti.“.

Na kojim primjerima možemo učiti?

Grad Koprivnica dobrovoljno je već sebi odredio cilj smanjenja emisija CO2 za 50% do 2020. godine, tako da po primjere ne moramo otići daleko. Nacionalni akcijski plan zelene javne nabave kojeg je Vlada RH donijela ove godine predviđa da do 2020. godine barem 50% postupaka javne nabave koristi barem neko od mjerila. Međutim, primjena je dobrovoljna, dok su iskustva nekih zemalja pokazala da ciljeve zaštite okoliša i energetske učinkovitosti možemo postići jedino ako zelena javna nabava ima i obavezni dio, na primjer:

  • Njemačka ima propisan obavezan cilj korištenja analize cjeloživotnog troška,
  • Austrija ima propisanu obavezu zelene javne nabave,
  • dok Velika Britanija ima kriterije koji su obavezni minimum.

Proizvođači ulažu u inovacije

EU je propisala ciljeve smanjenja stakleničkih plinova, te zakonodavno postavila obaveze prema proizvođačima. U skladu s navedenim, proizvodni sektor ulaže u inovacije i proizvode kojima se ispušta manje CO2. Međutim, da bi se postigao krajnji cilj, javni sektor koji donosi zakone treba primjerom pokazati smjer i svojom potrošnjom utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Npr. Velika Britanija u kriterijima u javnoj nabavi predviđa jednoznačno smanjenje stakleničkih plinova za 25% u odnosu na 2009. / 2010. godinu. Ovakvim kriterijem direktno bismo doprinijeli ostvarenju ciljeva koji se trenutno razmatraju kroz izradu Niskougljične strategije RH.

Cestogradnja i uredske zgrade

Da bi javnom sektoru olakšala zelenu javnu nabavu, EU Komisija je još 2008. godine počela objavljivati mjerila zelene javne nabave. Trenutno postoje mjerila za 21 grupu proizvoda, s time da su u procesu pripreme finalna mjerila zelene javne nabave za cestogradnju i uredske zgrade.

Prijedlog tih mjerila na forumu će predstaviti Sandro Vlačić, član Upravnog vijeća Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i voditelj projekata i inovacija u Holcimovom Centru za projekte i inovacije.

Govornici na 9. Hrvatski forum o održivoj gradnji su:

  • Saša Marenjak, Građevinski fakultet u Osijeku i PPP Centar
  • Jasna Markušić, Agencija za državno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice
  • Zdravko Pandžić, Ministarstvo gospodarstva
  • Branka Pivčević Novak, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
  • Sandro Vlačić, Holcim i Hrvatski savjet za zelenu gradnju
  • Sandra Švaljek, Ekonomski institut Zagreb

Moderatorica okruglog stola bit će Mirjana Matešić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.

9. Hrvatski forum o održivoj gradnji na temu zelene javne nabave održat će se u subotu, 28. studenog, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Organizatori su Građevinski fakultet u Zagrebu, Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) i Holcim u Hrvatskoj.

Više informacija na: www.holcim.hr.

Prijavnica

05. svibanj 2024 05:12