Znanja
StoryEditor

U što uložiti sljedeće godine?

13. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

U vrijeme sporog globalnog rasta, agresivnih poteza centralnih banaka i paraliziranih fiskalnih politika diljem svijeta, konvencionalna ulagačka pravila od malog su značaja.

Upravo zbog toga, Bloomberg Markets okupio je tim vrsnih ulagača koji su redovito nadmašivali tržište u proteklim godina te ih upitao kamo i kako uložiti novac u 2013. godini. David Herro, portfeljni menadžer u Harris Associtatesu, koji upravlja imovinom vrijednom devet milijardi dolara tvrdi da u idućoj godini treba ulagati u Japan i dionice tehnoloških kompanija. - Iduća godina ima jak potencijal i mogla bi biti jako dobra za dionice. Potrebno je dobro pogledati Japan u kojem su dionice relativno jeftine u usporedbi sa ostalim razvijenim tržištima. Isto tako, japanska industrija temelji se na tehnologiji, koja je kao sektor jako primamljiva za ulaganja. Dionice tehnoloških kompanija ove su godine jako sporo rasle, a fundamenti pokazuju da su one još uvijek dobra priča, tvrdi Herro. Quincy Krosby, menadžerica u Prudential Financialu tvrdi da je pravi odabir za 2013. poljoprivreda. Prema njenim riječima, zbog globalnih demografskih trendova dionice poljoprivrednih kompanija moraju biti u svakom ozbiljnom portfelju Osim toga, Krosby preporučuje i više izloženosti u energetici i rudarstvu jer bi ti sektori mogli profitirati zbog porasta potražnje u Kini.Dinakar Singh, suosnivač TGP Axon Capitala kaže da u idućoj godini treba poslušati savjet poznatog komičara Eddia Murphya: - Prije desetak godina Murphy je u Saturday Night Live-u ismijavao glumce u horror filmovima. Oni bi recimo čuli glasove duhova koji bi ih tjerali iz kuće. No umjesto da napuste kuću, svi glumci bi krenuli u istragu glasova što je obično završavalo masakrom. Zbog toga je na tržištu nekad bolje poslušati „glasove duhova“, napustiti tržište i čekati bolje vrijeme. Ukleta kuća možda je jeftina, ali nema niti veliku vrijednost, poručuje.

Chris Leavy iz BlackRocka daleko je optimističniji i svoj glas daje američkim dionicama. Objasnio je su američke kompanije trenutačno pune gotovine koja će se kroz iduću godinu isplatiti dioničarima kroz dividendu. Uz to, u idućoj godini američke korporacije očekuju i rast prihoda, unatoč traljavom globalnom rastu. Anderas Utermann iz Allianza preporučuje, pak, opreznu kupnju dužničkih vrijednosnih papira zemalja članica eurozone. On je uvjeren kako su od ovog ljeta napravljeni značajni koraci koji vode razrješenju europske dužničke krize. Iako detalji bankovne unije nisu poznati, a politička neizvjesnost i dalje traje, Utermann tvrdi da su svi glavni rizici u eurozoni uklonjeni. Sa takvim stavom u potpunosti se slaže i Doug Ramsey, šef Leuthold Weeden Capital Menagementa. - Američko tržište duga krenulo je nizbrdo i ulagačima više nije primamljivo. Europsko tržište duga (pogotovo korporativnog) daje godišnji prinos od oko četiri posto, što je gotovo dvostruko više od prosječnog dividendnog prinosa u SAD-u. Prednost europskog tržišta korporativnog duga je ta što veliki globalni ulagači još uvijek nisu utjerali cijene vrijednosnih papira u nebo, zaključio je.

08. svibanj 2024 17:21