08. studeni 2014.

Umjetna inteligencija koja analizira podatke i pogađa upravo vaše želje

Internet i mobilni uređaji budućnost su šopinga. Online kupnja odavno je tu, no sada je sveprisutan prelazak u mobilnu sferu pa mobitel postaje novi gumb za kupnju.

Želja potrošača da sve imaju nadohvat ruke i na svim platformama, pa tako i da kupuju bilo što s bilo kojeg mjesta, utječe na transformaciju šopinga i stavlja nove organizacijske i tehnološke izazove pred sve koji se bave prodajom. Proizvođači na internetu uspostavljaju izravne prodajne kanale, internetske trgovine koriste se sve naprednijom analitikom, internet stvari donosi nove prodajne kanale izravno u kućanstva itd. Sve to zahtijeva tehnologiju koja može obrađivati velike količine podataka u stvarnom vremenu. Veliki trgovački lanci imaju podatke o svojim kupcima, ali ih ne obrađuju u stvarnom vremenu. Internetska konkurencija pak ima mnogo podataka u stvarnom vremenu.

Moćna i brza Hana Najveća europska softverska tvrtka, njemački SAP, razvila je Hanu, snažno računalo s vrlo naprednim softverom utemeljenim na umjetnoj inteligenciji specijalizirano za brzu analizu velikih količinama podataka i zaključivanje. Rješenja za trgovinu kombiniraju računarstvo u oblaku, mobilnost, ‘big dana‘ i napredne analitičke tehnologije. – Važno je o trgovini razmišljati na nov način i ponuditi ono što traže današnji kupci. Treba uzeti u obzir da ima kupaca koji nikad neće kupovati online, kao i onih koji će u pravilu uvijek činiti upravo to. Vjerojatno će većina kombinirati, a Hana omogućuje da oboružani podacima u stvarnom vremenu možete zapravo stvarati nove poslovne inovacije – rekao je Nicolas Coisne,  SAP-ov direktor poslovnog razvoja za EMEA-u u maloprodaji i veleprodaji u SAP-ovu prvom Experience Centru u Londonu. Austrijski Spar surađuje sa SAP-om koristeći se tehnologijom za analitiku Hanom u stvarnom vremenu. – Tiskamo oglase s QR kodom kako bismo potaknuli korisnike da se odmah angažiraju online, stvorili smo jak program vjernosti, s pomoću tableta uveli smo savjetnike i u prodaji na internetu razradili model prodaje pričanjem priče – rekao je Werner Kraus, direktor Sparova razvoja tehnologije.

Unaprijed zna što trebate Kupci traže personalizaciju. Stoga, formula koju trebaju slijediti trgovci koji žele uspjeti jest što bolje razumjeti online kupce i njihove profile i navike. Koncept kupnje diže se na novu razinu, algoritimi koji su iza različitih sučelja predlažu opcije proizvoda koje tražite, znaju vaš konfekcijski broj i kakvu odjeću volite. Naprimjer, mrežne stranice poput True Fit i True&Co skupljaju informacije od korisnika i sugeriraju veličine i krojeve koje će im biti najbolje odgovarati. Te platforme upotrebljavaju podatke u stvarnom vremenu, ali i biheviorističke podatke koji prate prethodne kupnje i povratne informacije. Što se više kupaca koristi tim platformama, podaci su prilagođeniji i točniji. Drugi je primjer automatizirana pretplata među kojima je jedna od najpopularnijih Amazonova. Koristeći se računom na Amazonu, kupci mogu namjestiti opciju ‘auto fill‘ za proizvode koje stalno kupuju. Naprimjer, birati hranu za pse za automatizirani raspored dostave i određujući frekvenciju možete osigurati da vaš pas nikad ne bude gladan; ne morate se ponovno ulogirati za ponovnu kupnju. Budući da te platforme prikupljaju sve više podataka i uvida u potrošačke navike, sklonosti i frekvenciju kupovanja, preporučeni proizvodi i rasporedi dostava postaju sve točniji. To je koncept Amazonove dostave onoga što trebate prije nego što uopće znate da to trebate. Naime, tvrtka je patentirala tzv. anticipiranu dostavu, metodu koja omogućava dostavu paketa prije nego što je kupac stisnuo tipku ‘kupi‘. Amazon će spakirati i odaslati proizvod u određenu regiju, a paket će stajati u distribucijskom centru ili na kamionu dok ne stigne narudžba. Da bi što preciznije odlučio što unaprijed poslati, Amazon se osim analizom prethodnih kupnji služi podacima o pretrazi proizvoda, popisima želja, sadržajem kupovnih kartica, povrata robe do toga da se analizira koliko vam dugo kursor stoji na proizvodu.

Dronovi dostavljači Današnji kupci vrlo su dobro informirani, sve više očekuju od trgovaca i imaju sve manje strpljenja za lošu i sporu uslugu. Kupovanje se mijenja na razne načine, pa se tako u budućnsoti može očekivati da se kupci zbog konveregencije podataka, senzora i prediktivne analitike u upravljanju nabavnim lancima više neće brinuti je li ostao ‘posljednji par na polici‘ i ima li željenog proizvoda na skladištu. Zatim, sve će biti upravo onakvo kakvo želite – od cipela, košulja do elektronike, sve će se moći potpuno prilagoditi željama i potrebama kupaca. A želite li nešto unikatno, tu su 3D pisači.

Najavljuje se i dostava proizvoda dronovima u roku od pola sata. Iako to još neko vrijeme neće biti standardna i svakodnevna usluga, ne treba sumnjati da će se u budućnosti tako dostavljati pošiljke, posebno zato što su se u isti vlak ubacili Amazon i Google. Osim toga, tvrtke se sve više koriste potrošačima i za dizajn i brendiranje svojih proizvoda.  Snagu ‘crowdsourcinga‘ među prvima je prepoznao jedan od najvećih trgovačkih lanaca na svijetu, Tesco, koji je nedavno angažirao svoju online zajednicu da mu pomogne u stvaranju prvoga ‘društveno kreiranog‘ vina. Kako stvari sada stoje, fizičke trgovine neće propasti. Štoviše, one su kupcima i dalje glavni kanal za upoznavanje s novim proizvodima. U njima imaju vremena i mogućnosti osobno se upoznati s proizvodima, doznati njihov sastav i usporediti ih. No sve će trgovine, htjele ‒ ne htjele, morati primijeniti nove tehnologije, posebno mobilne, zato što to zahtijevaju potrošači.