Znanja
StoryEditor

Uspješan poslovni lider je poput snajperista

31. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Sposobni su donijeti odluke u djeliću sekunde, znaju se nositi s pritiskom, čvrste su snage volje i spremni su učiniti ono što su odlučili pod bilo koju cijenu. Iako ste na prvu vjerojatno pomislili da nabrojene osobine pripadaju direktoru neke tvrtke, zapravo se radi o karakteristikama koje imaju ili bi trebali imati elitni snajperisti.

Dakle,  znači li to da bi menadžeri i direktori mogli nešto naučiti od ovih vojnika?  Pri tome, naravno govorimo samo o psihološkoj pripremi i snazi volje. Ovo su neke poveznice između ova dva, na prvu pomisao, nespojiva zanimanja.

1. Stvari postaju osobne

Odluke koji lideri donose , te način na koji se nose s pritiskom i kritikama odražavaju se na njihov karakter. Način na koji ih drugi gledaju i kako oni gledaju ljude na koje njihove odluke utječu, samo povećava količinu pritiska koju moraju moći podnijeti, ukoliko žele opstati. Nitko nije više svjestan toga od snajperista.

2. Empatija

Snajperisti stvaraju veću emocionalnu povezanost sa svojim metama od svih ostalih vojnika, pokazala su pojedina istraživanja. Razumjeti što njihove mete rade i zašto, unikatno je iskustvo, koje će na kraju snajperistima pomoći donijeti odluku koja se tiče života i smrti.  Kao i poslovni lideri, svaka njihova odluka je pod povećalom, mala greška i jedne i druge može odvesti u zatvor. Tako da je empatija bitna komponenta koja pomaže pri donošenju kvalitetne odluke.

3. Racionalno promišljanje

Prije svakog stiskanja obarača, snajperisti u glavi prolaze kroz listu uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi pokazali da je predstojeća akcija ispravna. Racionalno razmišljati je izuzetno bitno, za snajperiste kao i za biznismene. Ako ne razmišljaju logički i racionalno, njihove odluke mogu nanijeti veliku štetu cijelom timu.

Naravno,  lideri poslovnog svijeta nisu snajperisti, i obrnuto. No, neurološki mehanizam koji kontrolira donošenje odluka, jednako je aktivan kod snajperista, kao i kod poslovnih lidera, tvrde istraživanja kalifornijskog instituta za mozak ABM-a.

20. travanj 2024 07:14