Znanja
StoryEditor

‘Uzimam sve što stignem, laptop, ergonomsku stolicu...‘

27. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Jeste li ikada s posla otuđili kemijsku olovku, koristili radno vrijeme za obavljanje privatnih poslova ili prisvojili tuđu poslovnu ideju? Portal MojPosao upravo je to istražio u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

Pohvalno, čak 54 posto ispitanika tvrdi da nikada nisu otuđili nešto s posla.

Ipak, njih 33 posto napominje da znaju neke koji jesu nešto otuđili.  -Znam neke koji to uvijek rade- kaže jedan od ispitanika, a druga ispitanica prepričava svoje iskustvo s ‘kolegom kradljivcem‘:

 -Zaustavila sam ga i savjetovala da to nije uredu, da to vrati i da to više ne radi!-

Jedan ispitanik prepričava kako su u njegovoj tvrtki kolege krali prašak: -A moji nadređeni na palete praška. Postali su međusobno kumovi pa su sve zataškali. Danas su direktori, supervizori…-

Među ovim ispitanicima je i njih 21 posto tvrde da ne znaju nikoga tko je nešto otuđio s posla. -Zaštitar na porti radi kompletan pretres svakog zaposlenika-objašnjava jedan ispitanik u čijoj tvrtki je krađa nepoznat pojam.

Među ispitanicima koji su ipak nešto otuđili s posla, njih 21 posto otuđilo je uredski materijal, uglavnom gumice i olovke.

-Uzmem koji put fascikl ili post it ili neku sitnicu koju se jednostavno ne sjetim kupiti u dućanu-kaže jedan od ispitanika, a ima i onih koji, čini se, nemaju srama:

-Uzimam sve što stignem, laptop, ergonomsku stolicu, dvije palete robe- kaže jedan od ispitanika. Ispitanici priznaju da ponekad otuđe i ‘selotejp‘, ‘par listova A4 papira‘ te ‘tu i tamo koju čašu‘ – ‘ništa bitno uglavnom‘, zaključuju.

Tek nešto manje ispitanika, njih 20 posto, otuđilo je vrijeme (za obavljanje prihvatnih poslova). Neki od njih pravdaju to mišljenjem da ‘nisu dovoljno plaćeni‘, a drugi koriste radno vrijeme za ‘odlazak liječniku‘.

Jedan ispitanik zaključuje: -Ako mogu raditi za tvrtku neplaćeno za vrijeme godišnjeg, mogu raditi za sebe za vrijeme tvrtke-

Proizvod tvrtke otuđilo je svega 4 posto ispitanika koji ističu da ‘kradu sve što stignu‘. -Kradu oni mene, ja kradem njih- kaže jedan od ispitanika. Poslovnu ideju otuđilo je tek 2 posto ispitanika.

24. travanj 2024 18:29