17. ožujak 2015.

Vikend liderstva u Opatiji i Rijeci

lider.media
lider.media

[gallery columns="5" ids="228152,228153,228154,228155,228156"]

Četvrta međunarodna konferencija Par International Leadership Conference (PILC 2015) u dva je dana okupila 150 gostiju iz Europe i SAD-a, a nazočili su i predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, izaslanica župana Primorsko – goranske županije Edita Stilin, izaslanici gradonačelnika Rijeke i Opatije, Dorotea Pešić Bukovac i Fernando Kirigin

Konferenciju je otvorila dekanica PAR-a Gordana Nikolić koja je ujedno i idejna začetnice ove jedinstvene međunarodne konferencije.

- Kada pogledam unatrag, PILC je uvijek nastojao odgovoriti na potrebe gospodarstva, poduzetništva, a na kraju i samoga društva.  Zajedno smo tijekom godina ne samo postavljali pitanja već i pronalazili odgovore. Ovogodišnja tema – promjene – je opet odgovor na turbulentno vrijeme u kojem živimo i poslujemo. Raspravljat ćemo o uspješnom upravljanju promjenama kao jednom od najbitnijih vještina današnjih lidera.

Svečano otvorenje slijedila je glavna panel rasprava  na kojoj su govornici bili predsjednik Uprave GRAWE osiguranje Igor Pureta, predsjednik HGK - ŽK Rijeka Vidoje Vujić,  član uprave Metronet-a Zdenko Vrdoljak te dekanica VPŠ PAR Gordana Nikolić. Moderatorica panela je bila Ana Jergović, direktorica Ideoteke.

Ideja glavnog panela je bila raspraviti o tome što točno znači liderstvo promjena, identificirati kojim promjenama se najčešće upravlja i koje su to kvalitete koje lider mora posjedovati. Panelisti su se usuglasili oko stava da se liderske vještine „kuju,“ ali ovise o karakteristikama ličnosti. Lider ne okuplja sljedbenike već partnere. Usto, dob nije ključan čimbenik već emocionalna zrelost i lider može postati bilo koji član tima bez obzira na svoj status, ali s naglaskom da su takvi iznimno rijetki te se profiliraju unutar skupine od grubih 10 posto populacije. Predstavnici lidera promjena s glavnog panela podijelili su neke od ključnih trenutaka svoje karijere koji su ih motivirali na velike promjene i zaključili kako su najpozitivnije promjene proizašle iz uglavnom negativnih situacija.

Četiri panela koja su slijedila glavni ugostila su značajne predstavnike znanosti, gospodarstva i poduzetništva poput voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Carlosa Piñeruae, direktorice hrvatskog ureda EBRD-a Vedrane Jelušić Kašić, bivšeg Prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića, načelnice Sektora za analitiku tržišta rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava Irene Bačelić, voditelja Odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja Microsofta Hrvatska Draška Ivaniševića, direktora portala Posao.hr Saše Jurkovića...

Na Visokoj poslovnoj školi PAR održana je JADE radionica nakon koje su uslijedile prezentacije studentskih radova u sklopu PILC Student konferencije. PILC tradicija je studentskim dijelom upotpunila programsku strukturu i dosadašnjim ciljevima dodala još jedan vitalan dio oko čije će se organizacije brinuti studenti PAR-a.