Znanja
StoryEditor

Vip alumni - Prilika za tek diplomirane i još nezaposlene

28. Siječanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Čak 24 mlada visokoobrazovana kandidata koja su diplomirala 2015. dobit će priliku steći prvo radno iskustvo u sklopu programa plaćenoga profesionalnog i poslovnog razvoja u Vipnetu. Prijave traju do 9. veljače

Otvorila se nova prilika za mlade visokoobrazovane, a nezaposlene ljude koja donosi iskustvo, znanje, pa i potencijalni posao kao šećer na kraju. Nakon uspješno provedenoga prvog izdanja programa ‘Vip alumni‘ u kojem je sudjelovalo jedanaestero polaznika, od kojih se većina zaposlila, Vipnet je pokrenuo natječaj za drugu, dvostruko veću generaciju – čak 24 mlada visokoobrazovana kandidata koja su diplomirala 2015. dobit će priliku steći prvo radno iskustvo u sklopu dodatno proširenoga jednogodišnjeg programa plaćenoga profesionalnog i poslovnog razvoja u Vipnetu. Prijave za drugu generaciju programa ‘Vip alumni‘ počele su 19. siječnja i traju do 9. veljače 2016. godine. Prijaviti se mogu oni koji su diplomirali  2015. i nemaju radnog iskustva.  U godinu dana Vipnet će u svakoga kandidata uložiti više od sto tisuća kuna, i to dajući mu plaću od šest tisuća kuna bruto, šaljući ga na edukacije i u program međunarodne razmjene te omogućavajući druge pogodnosti. Alumniji će biti raspoređeni u odjele u sektoru tržišta, tehničkom, financijskom i generalnom sektoru u kojima će imati konkretan opis poslova te će biti uključeni u osmišljavanje i razvoj relevantnih projekata.

Iskustvo, plaća, edukacija

Tijekom cijele godine programa ‘Vip alumni‘ razvoj kandidata pratit će Odjel za upravljanje ljudskim potencijalima, mentor dodijeljen svakom alumniju te nadređeni koji će usmjeravati njihov napredak i biti im potpora u prvim koracima u poslovnom svijetu. Također, imat će potporu članova prve generacije programa ‘Vip alumni‘ od kojih će uvijek moći zatražiti savjete. Ulaskom u program kandidati će osim razvoja poslovnih i organizacijskih vještina postati trajni članovi zajednice Vip alumnija te dugoročno sudjelovati u njezinim aktivnostima. Bez obzira na to gdje poslije gradili karijeru, u Vipnetu ili drugoj korporaciji, alumniji će u svakom trenu moći zatražiti savjet od svojih mentora, a uza stečeno iskustvo, znanje i pismo preporuke svi polaznici dobit će certifikat za uspješno završen program ‘Vip alumni‘.

Taj je program Vipnet pokrenuo 2014. kako bi mladima pružio priliku prelaska iz obrazovnog u poslovni svijet i potaknuo pozitivne trendove u zapošljavanju u sklopu projekta društveno odgovornog poslovanja ‘Čini pravu stvar‘. Svrha je, dakle, profesionalni i osobni razvoj mladih stručnjaka, stjecanje prvoga radnog iskustva uz mogućnost daljnjeg zaposlenja i razvoja karijere. Sada tvrtka drugi put otvara vrata izvrsnim mladim i obrazovanim ljudima spremnima na izazove. Direktorica Korporativnih komunikacija Martina Rizman Matić kaže da su sigurni kako će i ovoga puta ‘Vip alumni‘ mladim ljudima s vizijom vlastitoga razvoja povećati priliku za zaposlenje te napredovanje i usavršavanje.

– Naš je cilj, ali i velika želja, nagraditi izvrsnost i želju za radom te promicati vrijednost znanja u društvu – naglašava Rizman Matić.

Četiri modula treninga

Koliko su takvi projekti važni za mlade, ali i tvrtke koje tako dobivaju kvalitetnije kadrove te gospodarstvo Hrvatske i EU u cjelini, potvrđuju Eurostatovi podaci za studeni 2015. objavljeni u siječnju. Oni pokazuju da je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i dalje među najvišima u EU – s 45,1 posto držimo treće mjesto u EU prema nezaposlenosti mladih. Na razini EU stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosi 20 posto, a u, primjerice, Njemačkoj, Danskoj i Austriji od sedam do 10,9 posto.

– Program ‘Vip alumni‘ pokrenuli smo upravo zato da bismo odgovorili na problem visoke nezaposlenosti mladih, talentiranim i obrazovanim pojedincima pružili priliku za stjecanje prvoga radnog iskustva i tako im pomogli svladati veliku zapreku na putu od završetka studija do prvoga radnog mjesta. Prvi ciklus Vip alumnija, nakon kojeg je većina polaznika nastavila karijeru u Vipnetu, potvrdio je važnost provedbe takvih programa. I ove godine očekujemo mnogo prijava. Svaku od njih pomno ćemo analizirati kako bi uistinu oni najbolji dobili priliku učiti i raditi u Vipnetu – ističe Martina Bajs Čirjak, direktorica Odjela upravljanja ljudskim potencijalima.

U godinu dana prvog programa ‘Vip alumni‘ polaznici su mnogo naučili i prošli niz razvojnih aktivnosti. Jednogodišnji razvojni program obuhvatio je četiri modula treninga: Komunikacija i timska komunikacija, Strateško razmišljanje, Osnove tehnika inovacije i upravljanja projektima, ‘coaching‘ i ‘feedback‘. Razvoj stručnih kompetencija bio je pokriven treninzima sa stručnog područja svakog polaznika i  nizom internih treninga s područja financija, marketinga, tehnologije, prodaje i upravljanja projektima. Razvojne aktivnosti odnosile su se na posjet drugim odjelima i srodnim odjelima sestrinske tvrtke unutar Grupe Telekom Austria.

Dobitna kombinacija

Svi alumniji iz prvoga programa ‘Vip alumni‘ bili si izvrsni pa je većina karijeru nastavila u Vipnetu. Luka Mak polaznik je prvoga programa i danas je specijalist za Search Engine Marketing u Vipnetu.

– Vjerujem da nema mnogo tvrtki u Hrvatskoj koje imaju dinamiku koja se može naći u Vipnetu. Svaki dan naučim nešto novo i nailazim na nove izazove. Stekao sam mnogo stručnog znanja, ali i razvio dragocjene socijalne vještine kao što su snalaženje u kriznim situacijama, timski rad, upravljanje aktivnostima te mnoge druge. Bez programa ‘Vip alumni‘ to ne bi bilo moguće. Doista neprocjenjivo iskustvo. Budućim kandidatima programa poručujem da budu svoji – savjetuje Mak.  I njegova kolegica Jelena Pevec, koja se na ‘Vip alumni‘ prijavila zbog izazova rada u velikoj korporaciji, želje za učenjem i iskustvom, dijeli slično mišljenje.

– Program za alumnije genijalno je osmišljen: od starta u obliku eliminacijskih krugova preko rada u struci nakon fakulteta, međunarodnog iskustva, gomile treninga do samoga kraja,  dodjele preporuka i diploma. Znanje, nažalost, malo vrijedi bez iskustva, zato su za mene ta dva pojma dobitna kombinacija kad se istodobno na njima radi. Veselim se što će i druge generacije alumnija dobiti priliku, a ovo iskustvo bit će im odlična odskočna daska za dalje ili dobra prilika da nastave raditi u Vipnetu – govori Pevec.

Iskustva prve generacije Vip alumnija svakako su dragocjena budućim polaznicima, ali i tvrtki jer uzima u obzir povratne informacije u provedbi ovogodišnjeg programa ‘Vip alumni‘ u kojem, napominje Bajs Čirjak, samo spremni odgovoriti na izazove dobivaju priliku. A oni koji budu najbolji u cijelome selekcijskom procesu postat će dio druge generacije Vip alumnija i podebljati portfelj znanja i iskustva.

20. travanj 2024 03:34