Znanja
StoryEditor

Virovitica će dobiti gastrosveučilište i kampus u dvorcu

02. Travanj 2015.

Udruga za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine Gastronomadi nedavno je u Virovitici sa županom Virovitičko-podravske županije Tomislavom Tolušićem predstavila novi projekt zapošljavanja radnika u ugostiteljstvu, portal Gastroposao.eu

U idućih godinu dana portal bi trebao postati najveća specijalizirana burza rada za ugostiteljstvo u regiji. To je prvi korak prema potpunom zaokretu u načinu na koji se do sada obrazovala i zapošljavala ugostiteljska struka. Gastroposao.eu cilja isključivo na branšu, obraća se sektoru HoReCa i gastronomije: konobarima, kuharima i srodnim zanimanjima. Problem kadrova u ugostiteljstvu jedan je od ključnih problema hrvatskog turizma.

– Kuhari i konobari mijenjaju radna mjesta najmanje dvaput na godinu i u ovom trenutku stalno nam zvone telefoni jer vlasnici restorana traže kvalitetne kadrove na tržištu za sezonu. Hrvatska uvozi kuhare iz BiH, a naši kuhari odlaze raditi u Sloveniju, Makedoniju i sve češće u Crnu Goru. Vlasnici ugostiteljskih objekata malo znaju o ugostiteljskim zanimanjima, stalno nam se povećava siva zona zapošljavanja i školski sustav nije prilagođen stvarnim tržišnim potrebama. Ovim portalom došlo se do rješenja kako spojiti ponudu i potražnju u jedan sustav – objašnjava Zoran Šimunić, voditelj projekta Gastroposao.eu.

Dodatna izobrazba

Gastroposao.eu razlikovat će se od drugih, općih portala za zapošljavanje prema verifikaciji kandidata i njihova znanja te poslodavaca. Poslodavac će moći u videouratku vidjeti kojim vještinama raspolaže kandidat, a u sklopu edukacijskih aktivnosti Gastronomadi će mu prema potrebi ponuditi i dodatnu izobrazbu. Robert Ripli, predsjednik Udruge Gastronomadi,  kaže da je na tržištu kuharstva i kulinarstva između 50 i 60 tisuća radnika te da u Hrvatskoj ima 30-ak tisuća raznih ugostiteljskih objekata koji ovise o tim kadrovima. Na hrvatskom je tržištu rada između 25 i 30 posto onih koji rade u gastronomiji. U iduće tri godine portal želi stvoriti bazu od najmanje deset tisuća profila kandidata.

– Ovo nije samo još jedan portal za zapošljavanje. Mnogo je kuhara koji su po struci nešto sasvim drugo i njihova kompetencija na općim portalima nije vidljiva, stoga smo uveli razne inovacije poput verifikacije sposobnosti, e-učenja te pozivnog centra na čiji se broj neće javljati informatičari, nego stvarni stručnjaci u gastronomiji – objasnio je Ripli.

Drugi je korak, prema najavama Gastronomada, otvaranje gastronomskog sveučilišta po uzoru na Baskiju, odnosno Institut Guggenheim i Akademiju za gastronomske znanosti i kampus u talijanskoj pokrajini Piemontu, u blizini grada Bra.

– Gastroposao je središnja ideja koja će se razvijati prema novom sveučilištu i studentskom kampusu. Želimo osnovati sveučilište s diplomom i uvesti nova zanimanja u ugostiteljstvo. Imamo razrađen projekt, oformili smo internu radnu skupinu i projekt bismo financirali novcem iz fondova EU. Nova zanimanja bila bi diplomirani gastronom i diplomirani kuhar – najavio je Šimunić. Osvrnuo se na problem srednjoškolskoga obrazovnog sustava u ugostiteljstvu koji nema dovoljno novca za kvalitetnu praktičnu nastavu pa kuhari danas često nakon škole nemaju odgovarajuće praktično znanje.

Samodrživi kampus

Kampus bi također bio na području Virovitice, konkretno u dvorcu u Suhopolju čija je obnova u tijeku, a u manjim objektima održavala bi se praktična nastava. Kampus bi, prema Šimunićevim riječima, bio samoodrživ jer bi se u njemu i proizvodilo.

– Manji kampus planiramo sagraditi u Virovitici, pri čemu bismo povezali institucije kao što su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, kurija i dvorac Janković u Suhopolju gdje bi se ispod zemlje napravili kuharski laboratoriji, predavaonice i sl. Dvorac bi bio i centar kompetencija za strukovno obrazovanje u cijeloj turističkoj djelatnosti, jedini od sedam planiranih u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Drugi korak bila bi gradnja većega kampusa na području nekadašnjih vojarni u Šibeniku – objašnjava Šimunić.

Kao primjer samoodrživosti projekta naveo je strukovnu školu u Pitomači u kojoj se osim održavanja nastave proizvode hrvatski pjenušac, povrće, lješnjaci i slično. Iako je državna škola, ne troši novac iz proračuna. Gastronomadi se, inače, bave izobrazbom, ali i profesionalnim uslugama savjetovanja u ugostiteljstvu te drže školu kuhanja za amatere. U posljednjih deset godina obišli su sve važnije male i velike ugostiteljske objekte u Hrvatskoj.

– Sudjelujemo u projektiranju radnog prostora, obrazujemo kulinarsku ekipu, postavljamo normative i ekonomsku računicu. Pratimo priču jednog objekta od početka i možemo se prema potrebi uključivati u razne faze razvoja – kaže Šimunić.

U posljednje vrijeme ekipa Gastronomada dobro komunicira s Virovitičko-podravskom županijom, osobito njezinom razvojnom agencijom VIDRA-om putem koje je Županija za nekoliko projekata povukla već četrdeset milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Suradnja sa Županijom

Projekt izrade portala Gastroposao.eu Europska unija financirala je s više od 170 tisuća eura. Još je jedan dobar razlog zbog kojeg se takav projekt razvija na tom području to što gotovo devedeset posto radne snage u sezoni na Jadran dolazi iz Slavonije, stoga je ta regija idealna za razvoj ugostiteljskih edukacijskih centara.

Gastronomadi s Virovitičkom županijom usporedno rade na nekoliko projekata. Nedavno su otvorili najsuvremeniji studentski restoran Školu u kojem se svakodnevno prehranjuje tristotinjak studenata, ali vrata su otvorena i drugim građanima. Za razliku od državnih studentskih menzi u tom restoranu u županijskom vlasništvu nije dopušteno kuhanje instant-proizvoda poput juha iz vrećica, nego se svako jelo priprema kvalitetno.

Župan Tolušić jako se ponosi i novoobnovljenim dvorcem Janković, nekadašnjom ruševinom koja je u samo godinu dana pretvorena u turistički objekt koji bi trebao biti namijenjen ponajprije biciklistima jer je usred dravske biciklističke rute. Većinom je obnovljen novcem iz IPA-ina programa. Obnova je stajala 2,2 milijuna eura. Uz dvadesetak soba u sklopu dvorca sagradit će se veliki rekreacijsko-sportski centar.

24. travanj 2024 04:17