Znanja
StoryEditor

Vještine - rubrika životopisa koja znači puno više nego što mislite

15. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Od kojih se rubrika sastoji vaš životopis? Da pogodimo – ‘Iskustvo‘, ‘Obrazovanje‘, ‘Dodatne informacije‘ i, možda, ‘Sažetak‘.

Ako vaš životopis ne sadrži rubriku ‘Vještine‘, zaista propuštate priliku da na jednom mjestu jasno izlistate vještine, znanja i kompetencije kojima raspolažete. A poslodavcima je to itekako bitno. Štoviše, ta je rubrika najizravniji način da poslodavcima objasnite što možete postići već prvog dana na poslu.

Trik je, naravno, u procijeni vještina koje treba uključiti u životopis prilikom prijave. Ne postoji lista za i protiv, ali ako slijedite sljedeća tri koraka, barem ćete se približiti željenom idealu:

Proučite opis posla

Najočitije mjesto na kojem možete dobiti uvid u to koje vještine poslodavac zahtijeva, jest opis posla. Pravilo je da za svako ponuđeno radno mjesto postoji popis potrebnih i traženih kvalifikacija.

Prekopajte LinkedIn

Upišite poslovnu poziciju na koju se prijavljujete u LinkedIn i proučite profesionalce koji već rade ono što biste vi željeli raditi. Potražite njihovi ‘Vještine‘ rubriku i pokušajte zaključiti o trenutnim trendovima u poslovnom svijetu. Ako se neke stavke ponavljaju, vjerojatno ste na dobrom putu.

Nemojte se ograničavati

Ne morate jednodimenzionalno slijediti savjete. Slobodno u životopis dodajte rubriku ‘Vještine i projekti‘ ili ‘Vještine i interesi‘. Također, ne zaboravite navesti one vještine koje su korisne i univerzalne bez obzira na vrstu posla za koji se prijavljujete, primjerice, strane jezike kojima vladate ili tehnološke certifikate.

18. travanj 2024 22:02