Znanja
StoryEditor

Volontiranjem stečena znanja i vještine prepoznali su i poslodavci

07. Listopad 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Mreža mladih Hrvatske, Volonterski centar Zagreb i Sveučilište u Rijeci, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), nedavno su predstavili Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem koju su potpisale 23 tvrtke, udruge te obrazovne institucije. Time je ostvaren i cilj projekta ‘Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice‘.

Riječ je, naime, o projektu koji provode Mreža mladih Hrvatske, Volonterski centar Zagreb i Sveučilište u Rijeci, a cilj je osnažiti organizacije mladih za provedbu kvalitetnih volonterskih programa i rada s mladima, podići razinu javne svijesti o važnosti volontiranja, njegovim dobrobitima za pojedince i zajednice te pridonijeti priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem.

Dobra praksa Projekt je sufinancirao EU iz Europskoga socijalnog fonda, a podržali su ga i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta iznosi 153,8 tisuća eura, od čega je udio EU u financiranju 120 tisuća eura.– Od ožujka 2013. do rujna 2015. tim se projektom u nizu obrazovnih aktivnosti, javnom kampanjom te izradom Povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem izravno obuhvatilo više od 40 organizacija mladih i za mlade, najmanje 20 lokalnih zajednica, 200 mladih volontera te 23 poslodavca koji su je potpisali. Zahvaljujući potpisnicima Povelje i partnerima na projektu stvaramo okruženje u kojem se volontiranje prepoznaje i potiče kao društvena vrijednost te nastavljamo podizati razinu javne svijesti o važnosti volontiranja, kao i njegovim dobrobitima za pojedince i zajednicu. Vjerujemo da će biti sve više poslodavaca koji će potpisati povelju jer vrednovanjem i poticanjem volontiranja mogu samo ostvariti dobitak – istaknula je voditeljica projekta Anamarija Sočo iz Mreže mladih Hrvatske.Poveljom se poslodavce i obrazovni sektor potiče na priznavanje i vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem u procesu ostvarivanju punih ljudskih potencijala. Tako se usvajaju standardi i dobre prakse u procesima zapošljavanja, profesionalnog usavršavanja i napredovanja na radnom mjestu koji počivaju na prepoznavanju važnosti volontiranja te njegovih dobrobiti za pojedince, organizacije, zajednice i cjelokupno društvo. Također, vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem nudi brojne mogućnosti u obrazovanju studenata te za njihovu mobilnost u obrazovnom sustavu. – Volontiranjem se stječu vrijedne kompetencije kojima se nadograđuju znanja i vještine stečeni u formalnom obrazovanju osobe. HUP, krovna organizacija poslodavaca, želi podići svijest privatnog sektora o važnosti volontiranja kao alata ljudskih potencijala u odabiru stručnoga kadra, ali i kao značajku u osobnom razvoju pojedinca. Neke od važnijih kompetencija koje se usvajanju volontiranjem sigurno su motiviranost, odgovornost, komunikacijske vještine, inicijativa i poduzetnički duh. Sve su to vrijednosti i odlike koje razvijaju uspješni poslodavci i poduzetnici – naglasio je i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Dio razvojnih programa Poslodavci koji su potpisali Povelju prepoznali su potencijal volontiranja u razvoju boljeg društva, a time poboljšavaju svoj učinak u izgradnji ljudskih potencijala te pozitivnoga imidža svoje tvrtke. Jedan od takvih poslodavaca koji su potpisali Povelju je Erste banka. Marija Crnjak, direktorica Službe ljudskih potencijala Erste&Steiermärkische banke, kaže da je stvar dosta jednostavna: u pravilu svi volimo činiti dobro drugima, na taj način činimo dobro i sami sebi. To nam daje novi smisao, dodaje, ojačava pripadnost organizaciji i ljudima s kojima volontiramo.– Volontiranjem razvijamo neke kompetencije koje su nam i važne i potrebne za život u poslovnom okruženju, ali način na koji to radimo ponekad daleko je učinkovitiji putem volontiranja. U Erste Grupi u Hrvatskoj volontiranje je sastavni dio razvojnih programa, a u budućnosti ga planiramo uvesti kao sastavni dio našeg ‘Erste putovanja‘, odnosno života naših zaposlenika unutar Grupe u Hrvatskoj – ističe Crnjak, dodajući da su potpisivanjem Povelje htjeli ukazati na važnost volontiranja i na jedan se način javno obvezati da će nastaviti takve aktivnosti, odnosno kao poslodavac raditi na tome da osiguraju vrijeme i logistiku zaposlenicima da čine dobro zajednici u kojoj živimo i radimo.Obrazovne ustanove potpisnice Povelje pak stvaraju poticajno okruženje za razvijanje punih potencijala svojih studenata te uspješno ispunjavaju svoju društvenu misiju. Tako je razvijanje profesionalnih vještina i kompetencija studenata od prve godine studija sastavni dio Bernaysovih studijskih programa.

Raste broj volontera – Upravo smo zato stvorili čvrstu mrežu suradnika iz struke koji zajedno s nama obrazuju komunikacijske stručnjake prenoseći im svoja znanja i pružajući im jedinstveno iskustvo rada u području komunikacija. Osobito nam je zadovoljstvo što smo potpisivanjem Povelje omogućili studentima da osim u više od 60 agencija za odnose s javnošću i marketing, medija i tvrtki svoje praktično iskustvo stječu i volontirajući u različitim organizacijama. Volontirajući i plemenito pomažući drugima naši studenti istovremeno stječu i različita znanja i iskustva koja će im pomoći u profesionalnom razvoju i izgradnji karijere – ističe dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays - visoke škole za komunikacijski menadžment, također jedne od potpisnica Povelje.Iako službene statistike i volonterski centri bilježe kontinuiran porast broja volontera u Hrvatskoj, volontiranje je u široj javnosti još uvijek shvaćeno kao jednosmjerno davanje. Ivana Kordić, voditeljica zagovaranja i razvoja u Volonterskom centru Zagreb, napominje kako se previđa činjenica da volonteri volontiranjem uče i razvijanju se osobno i profesionalno, izgrađujući pritom kompetencije tražene na tržištu rada. – Povelja o kompetencijama stečenim volontiranjem iskaz je prepoznavanja te činjenice od strane poslodavaca što će, vjerujemo, potaknuti brojne volontere da bolje osvijeste sve ono što im volontiranje donosi, a poslodavce da te vrijedne vještine bolje vrednuju i priznaju u procesu zapošljavanja i rada – naglašava Kordić.Tim se volontiranje, zaključuje, pokazuje kao ono što uistinu i jest – proces davanja i primanja.

01. svibanj 2024 16:07