Znanja
StoryEditor

Vremenske prilike u Americi određuju cijene

03. Lipanj 2015.

Prošli tjedan nije bio loš za kukuruz i soju dok su cijene svih vrsta pšenica bile pogurnute niže i na kraju još niže. Tjedan je bio skraćen i radilo se samo 4 dana u Americi radi čega je tržište bilo mirnije nego inače.

Početkom tjedna činilo se kako će se cijene kukuruza korigirati prema dolje no pad od 3-4 usd/mt bio je dovoljan kako bi pridobio kupce koju su bili zainteresirani za ugovaranje određenih novih količina.

Izvoz je malo kasnio jer je roba kasnila u izvozne luke što je automatski utjecalo na izvoznu cijenu koja je odmah malo porasla.

Što se cijena tiče kretati će se u rasponu od +/- 5-10 usd/mt sve dok se nešto zanimljivo ne dogodi na tržištu.

Cijene sojinog zrna i sojine sačme za stari urod su bile nešto više što ne vrijedi i za cijene novog uroda. Ovo je sasvim normalno jer smanjenje količina starog uroda automatski podiže cijene sojinog zrna. Prošle je godine taj skok je bio znatno veći čim su zalihe pale dovoljno nisko.

Štrajk radnika na plantaži u Argentini nije imao nekog ozbiljnijeg učinka na tržište, no kako je već i gotov, tržište će se opet vratiti u normalu.

Naredni period i cijene na samom tržištu će odrediti vremenske prilike u Americi. Upoznati smo sa lošim prognozama i velikim skokovima cijena no realno teško je za očekivati da će cijene značajno porasti osim ako ne dođe do promjena u samim tržišnim osnovama.

Idući tjedan u Koper stiže rekordna količina sojine sačme u iznosu od 71.000 t, a od toga će 52.709 t biti istovareno u koparskoj luci. Šteta što je naša luka Rijeka ispala iz igre i što nije destinacija ovakvim brodovima koji će zadovoljiti potrebe mnogih EU zemalja za mjesec lipanj.

Cijene pšenice na američkom izvoznom i domaćem tržištu su pale za 15 usd/mt. Svjetske cijene su slične američkim, glavni igrač na tržištu je Egipat od kojeg se očekuje da proizvede rekordne količine jer je dobio pogodbu u svom tenderu.

U sjevernom Peruu dnevni ulov ribe iznosi 40.000 mt. Do kraja svibnja ukupan ulov je iznosio 2.133 milijuna mt ribe,a kvota iznosi 2.580 milijuna mt. Oko 17 % ili 446.000 mt preostaje do ispunjenja kvote .

Europsko riblje brašno je i dalje jeftinije od peruanskog i čileanskog stoga veliki europski kupci ne pokazuju nikakav interes za opskrbu iz Južne Amerike. Cijena bi morala biti korigirana za 100 usd/mt kako bi probudili interes europskih kupaca.

25. travanj 2024 03:07