Znanja
StoryEditor

Vrućina i suša uzrokovali drastičan porast cijena žitarica

13. Srpanj 2012.

Ako se trenutačno nalazite na godišnjem odmoru na plaži ili na planinama, tada nema do vrućeg i suhog vremena, no ako se bavite proizvodnjom žitarica ili uljarica ovakvo vrijeme vam ne pogoduje.

Vrućina, manjak kiše i pogoršanje stanja usjeva, te manji obujam prodaje uzrokovali su prošlotjedni drastičan porasta cijena žitarica na globalnom tržištu. Najveći porast cijena bilježimo kod kukuruza od cca.25 usd/t i sojine sačme od cca.30 usd/t. Stari urod soje poskupio je čak za 35 usd/t. U početku je porast cijene bio posljedica pogoršanja stanja usjeva o čemu je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a zajedno sa prognoziranom vrućinom i sušom za veći dio SAD-a.

No, to je bilo samo zaigravanje pred blagdan ‘4th of July‘ u SAD-u. Farmeri koji su imali i zrno kukuruza ili soje čuvali su svoje zalihe i pratili porast vrijednosti žitarica iz dana u dan. Mali pad cijena prošli petak zabilježen je kao posljedica ostvarivanja brzih profita što se odrazilo kao promjena uvjeta na tržištu.Stručnjaci koji su predviđali rekordne prinose žitarica prije samo nekoliko tjedana, sada predviđaju katastrofu, te pad prinosa za barem 10 posto. Također se ‘šuška‘ o brodovima punim kukuruza koji iz Brazila jure u SAD kako bi iskoristili trenutačnu visoku cijenu. Razumljivo je da svatko želi iskoristiti svojih ‘5 minuta‘ i maksimalizirati profit ako je to moguće.

Kasnije tokom prošlog petka pojavljuju se vremenske prognoze koje procjenjuju da su najgore vremenske prilike prošle, te se očekuje pad visokih temperatura i kiša koja bi bila pravo osvježenje za suhe biljke kukuruza i soje. Pred nama je uzbudljiv period kada će cijene padati radi kiše i nižih temperatura ili će rasti radi lošeg stanja usjeva.Stimulirajući čimbenici za porast cijena žitarica na globalnom nivou odnose se na bolju ekonomsku pozadinu, sušu u južnom dijelu ‘Kukuruznog pojasa SAD-a‘, porast cijene sirove nafte u New Yorku, te jačanje eura.

Destimulirajući čimbenici za porast cijena žitarica su slabljenje kineskog gospodarstva što rezultira manjom potražnjom za žitaricama, te izvještaj Ministarstva poljoprivrede SAD-a koji navodi razočaravajuće podatke za sojin kompleks. Sojino ulje i sojina sačma ostvarili su rekordne tjedne zarade koje ipak nisu dovoljne da se količine soje za preradu održe na prijašnjoj razini.Izvještaj Ministarstva poljoprivrede SAD-a izvršio je pritisak na kvote, cijene sojinog kompleksa imaju uporište u vremenskim uvjetima, te suši u Kukuruznom dijelu SAD-a. Kratkoročno, do povoljnijih vremenskih prilika, trgovanje će i dalje biti pod utjecajem poražavajućih vremenskih uvjeta.

Početak srpnja bio je uzbudljiv i u Europi, pa je tako u Bruxellesu zasjedao Okrugli stol koji je eurozoni dao ‘vjetar u leđa‘, posebice talijanskim i španjolskim bankarima koji će imati koristi od direktne pomoći Europske središnje banke. Posljednje jačanje eura u odnosu na dolar također je bilo poticajno za konkurentnost roba koje se naplaćuju u dolarima. Pozitivne vibracije koje stižu iz EU također su stimulativne i za sirovu naftu koja je ostvarila najveću dnevnu zaradu od početka 2012.

Domaće tržište iščekuje dolazak nove količine brazilske, GMO FREE, sojine sačme u luku Rijeka. Brod je zaglavio na Gibraltaru, te dobavljač traži alternativno rješenje.Švercere koji zakonom zabranjenu modificiranu sojinu sačmu godinama nelegalno uvoze u Hrvatsku iz Kopra, država je konačno počela kontrolirati i kažnjavati. Za pozitivne stvari nikada nije kasno.

25. travanj 2024 15:48