Znanja
StoryEditor

Zadaci za studente nisu laki, ali su dobro plaćeni

20. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Cetis-Zagreb i daje nastavlja praksu davanja povremenih poslova studentima. U trenutku kada je iznimno teško naći posao, studenti bez iskustva mogu par dana na mjesec raditi u Cetisu na iznimno zahtjevnim poslovima.

- Kod nas dolaze bez iskustva, ali često rade čitav vijek svog studiranja. Imamo posao u kojem postoje špice kada moramo uzimati studente za pomoć. Ove smo godine na taj način potrošili znatna sredstva. Moram pohvaliti studente jer su svi izvrsni radnici i uvijek nam je drago surađivati s njima - rekao nam je Matej Polutnik, direktor Cetis-Zagreba. Studenti najčešće rade na punjenju kuverti raznovrsnom dokumentacijom i to u većini slučajeva marketinškim materijalom za razne akcije koje oglašavaju Cetisovi klijenti. Iako za rad u Cetisu postoji veliko zanimanje, nažalost ne mogu svi dobiti posao. Postavljeni kriteriji traže najbolje studente koji su spremni u kratkom vremenu svladati ponekad iznimno zahtjevne i teške zadatke.

Osim toga od studenata se traži da čuvaju tajnost podataka do kojih mogu doći za vrijeme posla koji obavljaju u Cetisu, a sve u skladu sa zahtjevima koje postavljaju Cetisovi klijenti kao i zakonskom regulativom. To je upravo razlog zašto Cetis zapošljava samo provjerene studente, a kada oni završe svoj studij, na njihovo mjesto dolaze mlađi koji moraju proći detaljnu provjeru prije nego što počnu raditi.- Sa svakim studentom prije nego što dobije posao odradimo intervju da vidimo je li spreman ispuniti postavljene zahtjeve. Studentima se ovdje sviđa raditi, što dokazuje činjenica da neki kroz cijelo studiranje rade kod nas. Bitno je da student bude odgovoran i marljiv, a s obzirom na to da je posao zahtjevan i nije monoton studenti ga rado prihvate. Iznimno smo zadovoljni, a kod novih generacija primjećujemo da su sve odgovornije i s mnogo više elana pristupaju poslu - istaknuo je Polutnik.

Iako Cetis dosta radi s bazama podataka i zaštitom podataka, trenutačno ne uzima pripravnike s tehničkih fakulteta jer su u njemu zadovoljni sa svojim kadrom. No situacija na tržištu u tom segmentu iznimno je povoljna za radnika, pa kvalitetan IT stručnjak brzo može naći posao. Cetis kao distributer računa surađuje s velikim bankama, pružateljima telekomunikacijskih usluga i televizijskim kućama. Iako se posao čini laganim, zbog iznimno kratkih rokova to zna biti vrlo stresno, pogotovo u slučaju kada netko kasni u isporuci podataka. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji svojim klijentima nudi rješenja koja osiguravaju najsigurniju dostavu podataka.- Svaki naš korisnik želi da vrijeme između njihove dostave podataka i isporuke računa u distribucijske lance bude što kraće. Kod ugovaranja poslova bitan je svaki sat koji se može uštedjeti. Problem nastaje kada netko kasni s bazom podataka i onda mogu nastati teškoće, ali i to vrlo uspješno rješavamo. Radimo na modernim strojevima i svoje obveze ispunjavamo bez većih problema - pojasnio je Polutnik.

Na tom tržištu ne može se pronaći tvrtka koja iskače od konkurencije, već je kolač podijeljen na ravnomjerne dijelove. Kada uđemo u Europsku uniju, poučeni slovenskim iskustvom, ne očekuju navalu novih tvrtki iz zemalja članica jer posla za njih nema. Ono što Cetis izdvaja od konkurencije sustav je rada, najbolji na tom tržištu.- Optimalno smo posloženo poduzeće jer radimo s najmanje troškova uz najbolju produktivnost. Kada je situacija na natječaju, koji može biti javni ili pozivni, transparentna i kada pobjeđuje najbolja ponuda, gotovo uvijek dobivamo posao. No na tim nadmetanjima ne pobjeđuje uvijek najbolji, već nažalost ima dosta zakulisnih igara koje nisu dobre za uređeno tržište - smatra direktor Cetisa.Konkurencija u Hrvatskoj natjerala je i Cetis da spusti svoje cijene te sada radi s minimalnom zaradom. Problem je što u Hrvatskoj nema dovoljno posla za sve četiri kompanije koje se bave mailingom i zbog toga se spušta cijena kako bi se dobio posao. Kada se na to nadoveže kriza, situacija nije blistava. Ipak, Cetis je uspio preživjeti krizu bez velikih turbulencija.

- Upravo sam u Lideru čitao da su se oni kojima su prihodi pali manje od 20 posto od 2008. godine uspješno nosili s krizom. Tada smo imali 45 milijuna kuna prihoda, sada otprilike 40 milijuna. Nismo otpuštali ljude, već smo unutarnjim restrukturiranjem pronašli način kako da se prilagodimo krizi. No ako se situacija ne promijeni, ne znam koliko ćemo uspjeti održati ovakav način poslovanja - zabrinuto je rekao Polutnik.Veliki problem zadaje im i modernizacija njihovih klijenata. Umjesto običnih papirnatih računa dosta kompanija okreće se elektroničkim računima te usluge Cetisa u tom lancu postaju suvišne. - To će nam biti veliki problem, ali mislim da se taj gubitak može nadoknaditi povećanjem aktivnosti kompanija u direktnom marketingu. Najviše se oslanjamo na izdavanje i pakiranje računa, ali u Hrvatskoj je direktni marketing na niskim granama. U zemljama u okruženju mnogo se više ulaže u direktni marketing s personaliziranom poštom. U Hrvatskoj se još uvijek više koriste reklame na televizijama i novinama. To je dio posla u kojem vidim velike mogućnosti za napredak i širenje posla - istaknuo je Polutnik. 

Pred Cetisom su velike promjene. Prije par dana objavljena je ponuda za preuzimanje Cetisa Celje od Gorenskog tiska, koji nije konkurent, već se bavi izdavanjem knjiga. - Nadamo se da će Cetis dobiti pravog vlasnika nakon što je bio u radničkom vlasništvu, pa u crkvenom holdingu Zvon. Vjerujem da je pred Cetisom bolje vrijeme, pogotovo stoga što bi novi vlasnici bili iz grafičke branše. Mislim da će se tvrtka pod novim vlasnicima razmahati investicijski i na novim tržištima. To će biti novi zalet za bolje poslovanje unatoč krizi i svim problemima koje ova vremena donose. Iako Cetis nije toliko poznat izvan poslovnih krugova, kompanija sa sjedištem u Svetoj Nedelji posluje iznimno stabilno i dobro. Studenti koji žele zaraditi dodatni džeparac neka pripaze na nove Cetisove oglase jer su u ponudi dobro plaćeni poslovi.

Ulazak u EU olakšat će poslovanjeCetis-Zagreb dosta materijala i proizvoda uvozi od svoje centrale u Celju. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju olakšat će se transport i ubrzati dijelovi posla koji sada obavlja.- Sada uvozimo robe za oko 200 kamiona na godinu koji idu na špediciju. Nama će ulazak u EU skratiti dolazak materijala i proizvoda koji nam dolaze iz centrale. Bez posla će djelomično ostati jedino špediteri s kojima sada surađujemo - uz osmijeh rekao je Matej Polutnik, direktor Cetis-Zagreba. Što se tiče promjene u poslovanju, u tvrtki ne očekuju velike promjene. Već sada posluju prema zakonima koji će vrijediti u Europskoj uniji te su se prilagodili najvišim standardima u poslu. To smatraju ključem uspješnog poslovanja u toj branši.

26. travanj 2024 04:57