Znanja
StoryEditor

Zašto je IBM izgradio pomični ured?

14. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

IBM je 2013. godine u svoj odjel za razvoj softvera doveo 60 novih dizajnera i inženjera.

Ured se nalazi u Austinu u Teksasu i bilo je upitno kako će se šezdeset novih zaposlenika smjestiti u ured u kojem je ionako dvjestotinjak ljudi. Krenuli su u potragu za kreativnim rješenjem.

- Inicijalno smo se rasporedili u četiri velike prostorije. U svakoj je bio glomazan drveni namještaj koji se teško pomicao. Zaposlenici su stoga počeli rastavljati taj namještaj, a s vremenom je zaživjela praksa da se namještaj razmješta, rastavlja i premješta ovisno o potrebama – objašnjava Adam Cutler, direktor odjela.

To rastavljanje i razmještanje je Cutleru dalo ideju – zašto ured ne bi bio redizajniran tako da timovi zaposlenika mogu oblikovati prostor na način koji najbolje odgovara potrebama svakog pojedinog projekta? Umjesto zidova je zamislio ‘pomične zidova‘ koje bi zaposlenici premještali kako im odgovara.

Našao se pred vječnom dilemom – velik, otvoren prostor je bučan i u njemu se teško koncentrirati. Kvadratna odjeljenja (cubicles), pak, pružaju privatnost, ali otežavaju međusobnu suradnju zaposlenika.

Na koncu je IBM-ov ured u Austinu izgrađen na način da objedinjava najbolje od obje situacije. Sve je pomično, uključujući zidove koji izgledaju kao dvostruke ploče za pisanje. Sve je na kotačićima tako da je pomicanje namještaja posve lagano.

- Svaki stol, stolica, zid, sve je dizajnirano na način da su potrebne maksimalno dvije osobe za pomicanje. Rezultat toga je da nam se ured konstantno mijenja. Za dva tjedna će izgledati potpuno drugačije nego što izgleda trenutno – dodaje Cutler.

Prostor je dodatno kreiran na način da oponaša kuću. O projektima se može raspravljati i u, primjerice, blagovaonici, pa i u prostorima za opuštanje. Kuhinja je gotovo pa mjesto okupljanja zaposlenika. Ta kombinacija fleksibilnosti i domaćeg ugođaja, smatra Cutler, olakšava suradnju i čini radno mjesto ugodnim.

06. svibanj 2024 03:27