Znanja
StoryEditor

Zašto je kod napredovanja važno odmah pitati za povišicu?

16. Listopad 2014.
Piše:
Ana-Marija Vidjak

Kada nam se ponudi napredovanje, dakle pozicija s više odgovornosti, logično bi bilo pretpostaviti da s njom dolaze i veća primanja. No, što ako se o tome ne govori? Hoćemo li sami preuzeti inicijativu ili pričekati do sljedeće platne liste?

Pitanje:

Inače nisam vična tražiti savjet od meni nepoznatih osoba ali čitajući Vaše članke vjerujem da ću dobiti odgovor na svoje pitanje. Dakle, već dvije godine radim u firmi na mjestu voditelja prodaje. Zadovoljna sam uvjetima i poslom koji radim. Neposredni šef mi je nedavno predložio radno mjesto koje povećava moj obim posla (radi se o široj mreži klijenata) koje sam prihvatila. U međuvremenu sam saznala da kolega na istom radnom mjestu ima znatno veća primanja od mojih dotadašnjih. Već je prošlo dva tjedna kako sam preuzela novo radno mjesto ali nisam još dobila informaciju dali i koliko će mi se povećati plaća. Ne znam tko bi trebao prvi postaviti to pitanje, ja ili poslodavac. Plaća mi nije najbitnija ali osjećam se iskorišteno kad znam da netko za isti posao dobiva puno više.

Odgovor:

Očekivano bi bilo da pitanje postavi ona strana kojoj je važan odgovor. Dakle, u ovom slučaju, to ste Vi. Možda bi idealno bilo da se to desilo u razgovoru u kojem Vam je Vaš neposredni nadređeni ponudio novo radno mjesto. Zašto tad? Zato što je to trenutak u kojem se pregovara i dogovaraju novi uvjeti rada. Kao što ćete dobiti anex ugovora koje se odnosi na poziciju na koju ste prešli, tako postoji i onaj verbalni dio „ugovora“, odnosno pregovori koji se tiču upravo promjena vezanih uz vrstu posla, odgovornost, obim i primanja. I dio njih se tada ugrađuje u novi ugovor ili anex.

Moja pretpostavka (a niže ću navesti zašto je pretpostavljanje „nesiguran teren“) je da Vam je bilo nelagodno postaviti to pitanje na spomenutom razgovoru. Razumijem taj osjećaj, i često bismo voljeli da ona druga strana dotakne sva ključne teme kako ga ne bismo doživjeli, no upravo je ovo kako se sada osjećate posljedica: naime, kao što kažete, već dva tjedna živite u određenoj količini neizvjesnosti. Osim toga, ne biste se željeli osjećati iskorišteno. Da znate postoji li i kolika je povišica, ove dvije stvari Vas ne bi mučile..zar ne?

Zašto nadređeni nije spomenuo povećanje plaće ponovno spada u sivu zonu pretpostavljanja stoga prelažem da niti ne ulazimo u nju budući da nam može pasti napamet 23 razloga, a samo je jedan istinit (nekad i 24-ti, kojeg se nismo ni sjetili!)

U poslovnom se svijetu (mada po mom mišljenju to vrijedi i za privatnu sferu života), nije dobro oslanjati na pretpostavke. Naime, možda ćemo pogoditi, i naša će se pretpostavka ispuniti, no ima i slučajeva kada nam se takvo (ne)komuniciranje obije o glavu. Pa ukoliko se naša pretpostavka ne ispuni, budemo razočarani, ljuti, obeshrabreni ili sl. A takve situacije se mogu spriječiti upravo postavljanjem pitanja ili izricanjem svoje pretpostavke. Razliku između prethodna dva možete vidjeti u sljedećem primjeru: „Kako će se prihvaćanje novog radnog mjesta i više odgovornosti odraziti na moju plaću?“ Ili: „Pretpostavljam da to znači da će mi se i primanja povećati. Da li sam u pravu?“ Naravno, u skladu s odgovorom koji dobijemo, razgovor teče dalje.

Navedena pitanja, ili nešto slično njima, možete postaviti i sad. Taj fokusirani razgovor za Vas će imati dva dobra ishoda – 1) znati ćete na čemu ste, neizvjesnost koju sada doživljavate će prestati; 2) iskazat ćete određenu mjeru brige za sebe i dozu samopoštovanja. Ni jedno ni drugo ne spada u top tri teme u poslovnom svijetu, no uvijek se kao fluid provlači kroz odnose, bez obzira na hijerarhiju, struku ili tržište.

Koliko god se Vi i ja možemo složiti da s pravom očekujete veća primanja (koja prate veću količinu posla i preuzetih odgovornosti), bit će dobar osjećaj dati do znanja da Vam je to važno i čuti to iz usta nadređenog. Eto, nadam se da se i u tome slažemo.  

Želite li (anonimno) postaviti pitanje na svoj poslovni izazov/dilemu/pitanje, pišite na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ana-Marija Vidjak, edukator i coachwww.sto-ako-ipak.hr

24. travanj 2024 06:27