Korona i biznis
27. siječanj 2015.

Zašto je mentorstvo korisno za karijeru?

lider.media
lider.media

Imati mentora je iznimno korisno – daje vam smjernice za uspjeh u karijeri i vodi vas kroz cjelokupni proces.

To objašnjava činjenicu da je ideja mentorstva prisutna još od antičkih vremena. Prisutna je čak i u književnosti – primjerice, Odisej je svom sinu Telemahu pružio osobu, mentora, koja ga je trebala obučiti za Trojanski rat.

Donosimo nekoliko načina kako vam mentor može pomoći u profesionalnom razvoju:

Mentalni proces

Mentor može oblikovati vaš način razmišljanja na način koji vas vodi profesionalnom uspjehu. To su ljudi koji raspolažu s dovoljno znanja i iskustva te koji prepoznaju fokus.

Profesionalni standardi

Mentor vam može pomoći i ako upadnete u profesionalnu rutinu. U većini slučajeva razlog za takav rasplet je neka vaša greška. Mentor vam stoga može ukazati na te pogreške – možda je stvar životopisu ili komunikacijskim vještinama. U svakom slučaju, mentor će vam pomoći da otklonite stvari koje stoje na putu vašem profesionalnom razvoju.

Umrežavanje

Ako ste novi u svijetu rada ili ste upravo promijenili posao, mentor vam može pomoći i na razini ostvarivanja kontakata s ljudima koji su ključni za industriju u kojoj se želite ostvariti. Mentor vam je, na neki način, ulaznica za karijeru.

Uzor

Za mentora odaberite osobu koju profesionalno i osobno cijenite – osobu koja vam je uzor. To će vam pružiti motivaciju i fokus.