Znanja
StoryEditor

Zašto riječka luka zaostaje za koparskom?

08. Svibanj 2014.

Proteklog su tjedna cijene kukuruza i sojinog zrna završile sa padom. Cijene kukuruza pale su za 4 usd/t nakon što su porasle za skoro 10 usd/t početkom proteklog tjedna.

Cijene su porasle radi loše vremenske prognoze i utjecaja koji bi imala na sadnju kukuruza. Do kraja tjedna vremenska prognoza se bitno popravila što je automatski spustilo cijenu kukuruza.

Očekuje se kiša u narednim danima što američke farmere neće omesti da nastave sadnju. Za predvidjeti je da će USDA izvještaj o sadnji pokazati postotak od 30% što je i dalje ispod 5-godišnjeg prosjeka no sadnju je moguće brzo nadoknaditi.

U petak očekujemo USDA WASDE izvještaj sa brojkama o izvozu i kao i obično očekivanja novih informacija stvoriti će dodatnu nervozu na tržištu.

Cijene sojinog zrna u petak završile su sa 7 usd/t pada radi vremenskih prilika koje sadnji idu na ruku te glasina oko otkazivanja količina sojinog zrna od strane Kine.

Također se očekuju brodovi iz Južne Amerike u SAD što će se pokazati kao dodatni razlog za pad cijene sojinog zrna i sojine sačme na tržištu.

Argentina i Brazil prodaju svoju robu po diskontnoj cijeni SAD-u stoga nema razloga očekivati stopiranje uvoza od strane Amerike.

Na tržištu ribljeg brašna započeo je novi ulov kvote no broj brodova na sjevernom dijelu je prilično nizak i kreće se oko 100 brodova. Ukupni ulov je 01.05. iznosio 100 000 t sa najvišim ulovom od 25 000 t. Ribolov na jugu Perua za preostalih 430 000 t je i dalje u tijeku, dok je 57% kvote već ispunjeno. Vlada je produljila ribolovni period do 31.svibnja.

Ribarenje na jugu Perua je vrlo dobro, te je za očekivati da će kvota biti ispunjena u naredna 4 tjedna.

U Londonu je završio IFFO skup sa kojeg još nemamo podatak o trgovanju za vrijeme skupa. 

Na domaćem tržištu nema značajnijih novosti. Moguće je da će do kraja svibnja stići brod sa sojinom sačmom u riječku luku, a do tada sve isporuke vrše se iz Kopra.

Hrvatski proizvođači i trgovci čak i preferiraju koparsku luku radi brzog utovara robe. Riječka luka po svemu zaostaje za susjednom, te sojinu sačmu skladišti na Škrljevu što dodatno komplicira utovar jer kamioni moraju 2 puta na vagu, prije i nakon utovara robe.Europski potrošači nastoje u širokom luku zaobići našu najveću luku. Toliko o našoj konkurentnosti i položaju na tržištu…

20. travanj 2024 07:12