Znanja
StoryEditor

Zašto treba investirati u zlato?

15. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Zlato je u proteklih deset godina doživjelo cjenovni rast prema prosječnoj godišnjoj stopi od oko 15 posto. S razine od oko 300 dolara u 2001. godini, cijena mu se popela na današnjih 1650 dolara za uncu. Zašto je tome tako?

Koja to zbivanja na globalnoj ekonomskoj sceni uzrokuju znatan rast na zlatnome tržištu? Odgovore na ta i još neka druga iznimno vruća pitanja potražite na ovogodišnjoj konferenciji o investiranju u zlato, koja se održava 9. svibnja u zagrebačkom hotelu Four Points Panorama u organizaciji Lidera i portala Srebrozlato.com.Zahvaljujući snažnome rastu, ta žuta plemenita kovina u investicijskoj je kategoriji s najvišom stopom povrata na uloženo. Prinos što ga donosi ulaganje u zlato, ali i u druge plemenite kovine, daleko nadmašuje prinose ulagača koji su se pouzdali u dionice, obveznice, mirovinske fondove ili oročenu štednju.

Vrhunski svjetski i regionalni stručnjaci u svojim će izlaganjima dati uvjerljive razloge za tvrdnju da svjetsko gospodarstvo u idućih nekoliko godina očekuje nova, još snažnija kriza. Zbog toga je investiranje dijela osobnoga portfelja u zlato i druge plemenite kovine ne samo odlična ideja koja može donijeti nove znatne dobitke, nego predstavlja nužnost zaštite i osiguranja vlastitih ulagačkih pozicija.Čak i oni koji zlato smatraju reliktom prošlih vremena ne osporavaju da je barem pet posto ulagačkoga portfelja dobro držati u zlatu, i to u vremenima gospodarskog rasta. A kad su ekonomska kretanja ’kisela’, kao što je to danas, portfelj bi zlatom trebalo ojačati u daleko većim postotcima.

Na ovogodišnjoj će, drugoj po redu, konferenciji o investiranju u zlato govoriti tri iznimno ugledna međunarodna stručnjaka za ulaganje u plemenite kovine. Alasdair Macleod, ekonomist i bankar te viši savjetnik zaklade Goldmoney iz Sjedinjenih Američkih Država, ima višedesetljetno iskustvo u poslovanju na tržištu zlata. Ronald Peter Stöferle, glavni analitičar za tržište plemenitih kovna Erste banke iz Beča, urednik je svjetski uglednoga newslettera U zlato vjerujemo (In Gold We Trust). I konačno, Michael Checkan direktor je tvrtke Asset Strategies iz Sjedinjenih Država specijalizirane za savjetovanje o ulaganju u zlato. Glavni sponzor ovogodišnje konferencije je Zlatarna Celje.

18. travanj 2024 21:13