Znanja
StoryEditor

Zbog prijevara tvrtke gube i do 5 posto godišnjeg prometa

30. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Prema najnovijem godišnjem izvješću udruge ovlaštenih računovodstvenih forenzičara ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) prosječna tvrtka izgubi oko 5 posto godišnjeg prometa zahvaljujući prijevarama zaposlenika, što u svjetskim razmjerima iznosi 3,5 tisuća milijardi američkih dolara.

Prijevare se u prosjeku otkrivaju unutar 18 mjeseci, a 77 posto njih se događa u samo šest odjela: računovodstvu, poslovnim operacijama, prodaji, upravi i visokom menadžmentu, službi za korisnike te nabavi

Gotovo polovica svih tvrtki pogođenih prijevarama nikada ne uspije nadoknaditi niti jedan dio izgubljenih sredstava.

Društvo Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava, u novoj je publikaciji analiziralo učinak koji lažiranje financijskih izvještaja ima na gospodarstvo. Posebna pozornost posvećena je trenutačnoj izloženosti hrvatskih tvrtki prijevarama, te učinkovitosti kontrolnih mehanizama za njihovo sprečavanje.

„Vrlo je važan podatak da su najugroženije male tvrtke koje u pravilu rijetko angažiraju vanjske revizore. Ako uzmemo u obzir da gotovo 50 posto tvrtki nikad ne povrati niti jedan dio otuđenih sredstava, jasno je da se na angažiranje računovodstvenog forenzičara mora gledati kao na ulaganje, a nikako kao suvišan trošak“, ističe Dijana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima, koja rezultate ACFE-ovog izvješća naziva ‘zastrašujućima‘.

Prijevare zaposlenika se dijele na tri osnovne vrste: pronevjeru, korupciju te lažiranje financijskih izvještaja. Najučestalija, ali i najmanje štetna je korupcija, dok je najrjeđa i najštetnija metoda lažiranja financijskih izvještaja. Publikacija navodi hrvatske primjere za svaku od navedenih vrsta prijevara.

18. travanj 2024 02:39