Znanja
StoryEditor

Zeleni turizam Hrvatskoj će omogućiti da ostane oaza Europe

22. Studeni 2012.

Dvodnevna turistička konferencija u Zagrebu, koju organizira Udruga putničkih agencija (UHPA), koja ujedno slavi 20 godina postojanja, okupila je eminentne turističke stručnjake iz Hrvatske i 18 europskih zemalja.

Glavna tema konferencije koju su predstavili Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e i ECTA-e (europske udruge putničkih agencija) i Željko Trezner, direktor UHPA-e je Održivo poslovanje za konkurentnost u turizmu i ona bi trebala potaknuti razmjenu iskustava te analizu trendova u svjetskom turimu. Na uvodnoj konferenciji za novinare, Mihael Zmajlović, Ministar zaštite okoliša i prirode naglasio je kako u Hrvatskoj postoji 435 zaštićenih područja, što je 37 posto kopnene površine te da je Hrvatska prepuna bioraznolikosti koju valja očuvati jer je to danas svjetski strateški eko prioritet.

- Ekološka mreža često se danas doživljava kao prepreka investicijama, no iskustva drugih nam govore kako se upravo ona može iskoristiti za razvoj turizma. Radimo trenutno na tome kako da iskoristimo potencijal zaštićenih područja u funkciji održivog, a ne masovnog turizma. Zeleni turizam Hrvatskoj će omogućiti da ostane oaza Europe, izjavio je Zmajlović.Dodao je da će do kraja godine biti izabran konzultant s kojim će se raditi na optimalnom modelu upravljanja zaštićenim područjima, najvjerojatnije putem Nacionalne parkovne agencije, koja će se osnovati kada bude gotova strateška podloga, u drugoj polovici 2013. godine. Uskoro bi se trebao znati i tko je pobijedio na natječaju za projekt brendiranja nacionalnih parkova.

Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma naglasak je više stavio na konkurentnost koja je glavni prioritet njegovog ministarstva te najavio promijene u 2013. godini, prvenstveno misleći na početak primjene stope PDV-a koja je smanjena na 10 posto, ulazak Hrvatske u EU te implementaciju Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koja je do ovog ponedjeljka bila otvorena za javnu raspravu

03. svibanj 2024 02:09