Znanja
StoryEditor

Želite zadržati talentirane zaposlenike? Omogućite im fleksibilno radno vrijeme...

23. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Fleksibilan raspored ključan je za privlačenje i zadržavanje talentiranih zaposlenika.

Najbolji zaposlenici znaju da je vrijeme neizmjerno vrjednije od novca, zbog čega će ih privlačiti kompanije koje imaju fleksibilno radno vrijeme.

Studije pokazuju i snažnu povezanost između fleksibilnog radnog rasporeda i zdravlja zaposlenika. Naime, mogućnost odlučivanja o vlastitom radnom vremenu, mogućnost odabira smjena i mogućnost ranijeg umirovljenja prema izboru zaposlenika, pozitivno utječu na krvni tlak, srce, umor, mentalno zdravlje i kvalitetu spavanja.

Istraživanja, naravno, nisu usuglašena. Neka pronalaze snažnu povezanost između fleksibilnosti i produktivnosti, neka ukazuju na suprotno.

Ako je vjerovati istraživačima s bostonskog sveučilišta, taj je nesrazmjer u rezultatima istraživanja objašnjiv. Iako postoje mogućnosti za fleksibilan radni raspored, zaposlenici se ne osjećaju slobodnima raditi u takvom angažmanu.

Istraživači su naglasili i nekoliko izravnih koristi od fleksibilnog rada. Naime, ustanovljena je jasna korelacija između fleksibilnosti i produktivnosti, unatoč smanjenom radnom vremenu.

95 posto zaposlenika koji rade u uvjetima koji omogućavaju balans između privatnog i poslovnog života osjeća se motiviranima.

IBM-ovo istraživanje iz 1996. godine pokazalo je kako su zaposlenici koji su uživali veće slobode kad je riječ o radnom vremenu i radnom mjestu mogli raditi dulje bez da se to odrazi na balans privatnog i poslovnog života.

Ključna stvar za uvođenje takvih radnih politika u vaš posao jest pravilna implementacija. Prva stvar na koju morate paziti jest da sve zaposlenike tretirate jednako. Fleksibilne politike trebale bi biti jednako primjenjive na sve zaposlenike, bez obzira na radno iskustvo ili godine. Drugim riječima, pravila moraju biti jednaka za sve.

Morate biti svjesni da će mnogi zaposlenici oklijevati u primjeni takvih radnih pravila. Razlog je taj što se zaposlenike koji rade od kuće često optužuje za lijenost ili neposvećenost poslu.

I danas mnogi menadžeri smatraju da se, ako niste za stolom u uredu, doma gubite vrijeme umjesto da radite. Kompanija bi trebala raditi na destigmatizaciji tog oblika rada i ohrabrivati zaposlenike da prihvate takav radni odnos.

No fleksibilan raspored podrazumijeva i određenu tehnologiju. Zaposlenici moraju i dalje biti svjesni da su povezani s radnim mjestom, bez obzira na to gdje se nalaze. Interni chatovi za urede, kao što je Microsoft Lync, softveri za video konferencije, alati kao što su Basecamp ili Asana i drugi komunikacijski kanali pomažu u povezivanju tima zaposlenika koji rade na nekom projektu. Dobra tehnološka rješenja nužna su za održavanje komunikacije unutar tvrtke.

23. travanj 2024 13:34