Znanja
StoryEditor

‘Ženama treba dati novac, vrijeme i javne usluge‘

06. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, održana je panel diskusija na temu ‘Kako fleksibilizacija radnog vremena pomaže položaju žene-majke u suvremenom hrvatskom društvu‘.

O ovoj temi govorili su prof. dr. sc. Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti, te Ivana Matić iz poslovne mreže Women in Adria. U okviru panel diskusije službeno je predstavljen projekt MAMFORCE, prvi poslovni model fleksibilnog zapošljavanja visokoobrazovanih i stručnih kadrova u Hrvatskoj.

Sudionici su diskutirali o zapošljavanju žena, poteškoćama u usklađivanju obiteljskog i privatnog života i posljedičnom utjecaju na opadanje nataliteta. Istaknuli su nužnost fleksibilizacije radnog vremena kroz nove modele zapošljavanja, s posebnim naglaskom na pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju žena i roditelja.

- Zapošljavanje žena treba pratiti širenjem mreže javnih usluga koje omogućuju spajanje uloga majke i zaposlene žene. Ženama treba dati novac, vrijeme i javne usluge, odnosno jaslice i vrtiće. To je pozitivna diskriminacija zaposlenih žena, koje u zemljama s dobrim obiteljskim politikama rezultiraju pozitivnim priraštajem stanovništva - istaknuo je tijekom diskusije prof. dr. sc. Anđelko Akrap.

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel osvrnula se na aktualni položaj žene-majke u Hrvatskoj i posebno ukazala na njenu „dvostruku opterećenost“, koja podrazumijeva ženinu ulogu kao nositeljice obitelji, ali i radno aktivne osobe. “Današnje obitelji traže partnerski odnos između žena i muškaraca te podjednako preuzimanje roditeljskih uloga“, dodala je prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel.

Mr. sc. Dijana Kobas Dešković predstavila je projekt MAMFORCE i istaknula da ovaj poslovni model za cilj ima poticanje gospodarstva putem novog, inovativnog modela zapošljavanja. „Projekt se zasniva na osvještavanju važnosti fleksibilnog zapošljavanja prvenstveno žena-majki iz skupine visokoobrazovanih i stručnih žena, kako bi im se omogućio nesmetani razvoj karijere uz ostvarenje roditeljstva i stvaranje zdrave obitelji.“, pojasnila je mr. sc. Dijana Kobas Dešković i dodala: „S obzirom da svoje tematsko uporište nalazi u poticanju zapošljavanja i fleksibilizaciji tržišta rada, projekt ide ususret aktualnim potrebama poslodavaca i zaposlenika“.

17. travanj 2024 11:07