Znanja

Žene – oprezne, realne i ažurne poduzetnice

Lider/Hina

Žene imaju više poteškoća u pokretanju posla nego muškarci, ali kad krenu poslovi su im uredni i stabilni te u većoj mjeri nego muškarci podmiruju svoje obveze, istaknuto je na predstavljanju projekta ‘Žene poduzetnice – pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe’ održanom danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Taj projekt započeo je u rujnu 2012. godine i trajat će tri godine, a financira se sredstvima Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvitak. Uključeno je devet zemalja – Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Moldavija i Turska.

Istraživanja provedena unutar projekta pokazuju da, posebno u društvima prožetim tradicionalnim vrijednosnim sustavima koji se tiču položaja žena u zajednici, žene imaju više poteškoća u pokretanju vlastitog poslovanja. Često im nedostaje samopouzdanja, a poslovni angažman biraju u njima poznatim područjima i uz podršku obitelji, kaže pomoćnica ravnateljice Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe Sandra Rončević.

Žene u zemljama europskog jugoistoka upuštaju se u poduzetništvo uglavnom ako im to dopuštaju obiteljske obveze. Kad posao prošire, realnije su od muškaraca u pogledu očekivanog profita, a kredite i druge obveze podmiruju urednije, kaže Sandra Rončević.

Hrvatska u području ženskog poduzetništva prednjači u gotovo svim pokazateljima među zemljama regije, čulo se na skupu. Po podacima koje se navodilo u prilog toj tezi, trećina poduzeća u Hrvatskoj u vlasništvu je žena, a Eurostatove analize pokazuju da se u nas na žene odnosi 40 posto samozapošljavanja.

Hrvatska je pored toga jedina zemlja u regiji koja ima Strategiju razvoja ženskog poduzetništva, a u najznačajnijem državnom programu za jačanje malog poduzetništva, Poduzetničkom impulsu Ministarstva poduzetništva i obrta, posebna linija otvorena je za žene, istaknuto je na skupu.

Komentari

Komentirajte