Znanja
StoryEditor

Žitarice idućih tjedana - volatilno

23. Travanj 2015.

U luci Rijeka po prvi se puta očekuje brod sa američkom visoko proteinskom sojinom sačmom - hipro 47,5%. Ova vrste robe smatra se 1.kvalitetom te je u odnosu na standardnu brazilsku 45,5% proteina skuplja za 10-15 usd/t.

Obzirom da se na brodu nalazi više robe nego što luka može skladištiti određena količina će se direktnom manipulacijom s broda tovariti u kamione i otpremati.

Ostatak robe će se ,kao i inače, kamionima prevoziti na Škrljevo i skladištiti u podnim skladištima.

Izvrsna organizacija luke i špeditera biti će presudna u obavljanju ovog zahtjevnog posla.

Planirano je oko 2 000 t direktno tovariti u kamione, a ostatak od 12 000 t skladištiti na Škrljevu.

Istovremeno, sa danom zakašnjenja , u luku Koper također dolazi brod sa nešto više od 36 000 t .

Stoga nakon kašnjenja isporuka za ožujak i prvu polovinu travnja konačno možemo odahnuti i krenuti sa isporukama robe i ispunjavanjem ugovora .

Mnogi izvještaji o žitaricama predviđaju volatilnost cijena narednih nekoliko tjedana.

Narednih će mjeseci američke vremenske prilike i sadnja određivati cijene žitarica na tržištu koje će biti teško pratiti.

Sadnja američkog kukuruza trenutačno zaostaje kao i prošle godine no sve će biti nadoknađeno u vrlo kratkom roku.

Što se cijena tiče, prošli je tjedan za kukuruz bio prilično dosadan uz oscilaciju +/- 1 usd/ mt.

Nešto zanimljivije bilo je tržište sojine sačme i sojinog zrna , cijene futures-a su porasle radi kašnjenja sa sadnjom u dijelovima SAD-a i zbog političkih nemira u Brazilu što bi moglo imati utjecaja i na isporuke robe iz Brazila.

Robni fondovi su „kratki“ sa sojinim zrnom što bi moglo značiti da očekuju pad cijena. No kako su fondovi nestalni bilo kakav reli u cijenama bi ih potaknuo da pokriju svoje manjkove što bi automatski potaklo rast cijena na tržištu.

Čitajući izvještaje nemoguće je naći nekoga tko smatra da će cijene rasti. Svi očekuju volatilnost cijena stoga budite oprezni pri trgovanju…

18. travanj 2024 13:43