Znanja
StoryEditor

Živite u Zagrebu ili Osijeku, a studirate u Mariboru

24. Srpanj 2014.

Hrvatski studenti koji zbog posla ili drugih obaveza ne mogu svakodnevno sjediti na faksu dobili su napokon alternativu. Mariborski fakultet Doba ponudio je studiranje putem interneta za dva svoja programa.

Na hrvatskom jeziku izvode program Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću (preddiplomske studije/bachelor program) i master program Međunarodno poslovanje (diplomski program/master). Ukupno u 2013./14. godini bilo je 150 upisanih studenata na oba programa na hrvatskom jeziku. Ove godine očekuje se porast studenata u preddiplomskom programu za 50 posto i u diplomskom programu za 30 posto.

Online studiranje već ima tradiciju u svijetu. Suvremena IT tehnologija, a i potreba za stalnim dopunjavanjem znanja i informacija ubrzali su rast fakulteta koji izvode proces studiranja putem interneta i tako omogućavaju studentima studiranje u programima koji su im možda ‘fizički’ predaleko i za čije pohađanje ne bi imali vremena.

- Na Fakultetu Doba Maribor imamo iskustva na području online studija od 1999. godine, kada smo započeli s izvođenjem prvog programa. Još smo jedini fakultet u Sloveniji i Hrvatskoj koji izvodi online studiranje u cijelosti online - od upisa do diplome. Prošle godine kao prvi fakultet u Jugoistočnoj Europi primili smo i međunarodnu akreditaciju online studija UNIQUe - rekla nam je Jasna Dominko Baloh, direktorica Fakulteta Doba.

Brojne prednosti

 Program Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću jedini je studijski program te vrste u Hrvatskoj i jedini koji obuhvaća najsuvremenije predmete društvenih medija. Uz pomoć najboljih marketinških stručnjaka iz prakse studenti stječu nove mogućnosti zapošljavanja. Profesori su vrhunski slovenski stručnjaci iz marketinga, odnosa s javnošću i društvenih medija s praktičnim iskustvima.

- Master program Međunarodno poslovanje odlična je prilika za sve studente koji bi htjeli razviti menadžerske vještine rukovođenja zaposlenima, raditi u internacionalnim poduzećima, surađivati s najboljim profesorima poduzetništva i razumjeti poslovanje u Europskoj uniji. Obuhvaća suvremene predmete iz pozitivne psihologije, kreativnosti i inovativnosti u poduzetništvu, kao i kineski i ruski jezik. Program izvodimo i na engleskom jeziku, gdje su dodatna prednost i internacionalne grupe studenata sa svih kontinenata - pojasnila je Baloh.

Online studiranje osigurava niz prednosti u odnosu na klasično studijsko obrazovanje. Jedna od osnovnih je fleksibilnost obrazovnog procesa koji studenti uglavnom navode kao prvi razlog za uključenje u taj način studiranja. Zahvaljujući prednostima online studija, 43 posto studenata živi u inozemstvu i pritom redovito, svaki tjedan izvršava sve studijske obveze na svom jeziku. Osim zaposlenih i osoba koje žive u inozemstvu, online studij osigurava niz prednosti majkama, koje su jedna od skupina najčešće suočenih s odabirom između privatnog i poslovnog, te sportašima i poslovnim ljudima, koji mnogo putuju.

Prilagođeno zaposlenima

 Online studiji na Fakultetu Doba zbog praktičkih su sadržaja i rada na primjerima iz prakse posebno prilagođeni zaposlenim osobama s iskustvom na svom radnom području koje se žele dodatno obrazovati i stečena znanja odmah prenijeti na radno mjesto. Doba studentima nudi podršku tijekom studija sedam dana u tjednu - pedagošku podršku mentora i profesora, stručnu podršku menadžera programa i tehničku podršku.

- Online studij jedna je od mogućnosti za sve one koji zbog posla te ostalih obveza ne mogu pohađati klasična predavanja. U svijetu, posebice na Zapadu, sve više je popularan zbog nedostatka vremena i stalnog usavršavanja koje poslovni svijet zahtijeva od zaposlenih. Prva i najvažnija razlika koju online studij nudi jest fleksibilnost studiranja. Studenti mogu studirati bilo kada i bilo gdje. Naši studenti uglavnom studiraju navečer i vikendom, kad imaju najviše vremena. Druga je prednost online studija aktivan rad koji zahtijeva samodisciplinu studenta. Kod svakog pojedinog predmeta studenti dobivaju zadatke podijeljene po tjednima i uz svaki zadatak rok za rješavanje. Time su prisiljeni dobro organizirati vrijeme za rad pored drugih poslovnih i privatnih obveza. Svi se zadaci tijekom trajanja predmeta ubrajaju u konačnu ocjenu pa nema kampanjskog učenja - istaknula je prednosti Baloh.

Modularan način studija

Diploma Fakulteta Doba vrijedi u zemljama EU, kao i u Hrvatskoj, pa ju je moguće nostrificirati u nas. Stručno priznavanje inozemnih kvalifikacija u Hrvatskoj obavlja Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalni ured ENIC/NARIC. U postupku priznavanja (nostrifikacija studijskog programa) formalno se potvrđuje vrijednost inozemne obrazovne kvalifikacije (na osnovi postignutih znanja i kompetencija) radi općeg pristupa tržištu rada u Hrvatskoj.

- Online studij i klasični studij istovjetni su, što vrijedi i za diplomu. Razlika je samo u načinu izvođenja studija. Online studij modularan je - predmeti dolaze jedan za drugim (jedan se završi pa počne drugi). Pojedini predmet traje od pet do šest tjedana. Online studij aktivan je studij - kod svakog predmeta imate u svakom tjednu ponuđene aktivnosti koje rješavate individualno ili timski, komunicirate sa studentima, profesorima ili mentorima. Studij se odvija na forumima, chatovima, wikijima, blogovima, društvenim mrežama i na web seminarima, što vam omogućuje stalnu povezanost sa studijskim kolegama, mentorima i profesorima - rekla je Baloh.

Bitno je istaknuti da na diplomi nigdje ne piše da je riječ o online studiranju, već je jednaka kao i diploma koju ste zaslužili ‘uživo’.

Drugu prijavu za upis u godinu 2014./15. moguće je predati do 10. rujna 2014. Broj upisnih mjesta ograničen je - u studijskoj godini 2014./15. upisuje se 100 studenata u preddiplomski i 50 studenata u diplomski program.

09. svibanj 2024 21:25