Znanja
StoryEditor

Znanstvena konferencija – Suvremeni problemi lokalnog ekonomskog razvoja

26. Kolovoz 2014.

Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s partnerima, organizira znanstvenu konferenciju pod nazivom: „Suvremeni problemi lokalnog ekonomskog razvoja“. Konferencija će se održati u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Rijeci u razdoblju od 8. do 10. rujna 2014.

Cilj je znanstvene konferencije doprinijeti širenju znanja i poticanju rasprave o gorućim problemima lokalnog ekonomskog razvoja u široj regiji. Potreba za populariziranjem ove problematike prepoznata je od strane Ekonomskog fakulteta i na nju je odgovoreno osnivanjem Centra za lokalni ekonomski razvoj, kao predvodnika u modernoj teoriji i praksi djelovanja lokalnog javnog sektora. Najvažniji doprinos ove Konferencije je okupljanje eminentnih svjetskih znanstvenika i praktičara u širem području lokalnog ekonomskog razvoja, što bi trebalo omogućiti transfer znanja, ne samo prema drugim mladim znanstvenicima, već i prema poduzetnicima i predstavnicima lokalne samouprave.

Konferencija pokriva širok raspon tema vezanih uz lokalni ekonomski razvoj:

  • Suvremenu teoriju lokalnog ekonomskog razvoja;
  • Izazove vezane uz poboljšanje lokalne investicijske klime;
  • Investicije u fizičku infrastrukturu;
  • Ulogu klastera;
  • Izazove financiranja u lokalnoj samoupravi;
  • Globalizaciju i lokalni ekonomski razvoj;
  • Zakonodavne izazove na razini lokalne samouprave;
  • ICT na razini lokalne samouprave;
  • Ostale teme vezane uz glavni predmet rasprave.

Na Konferenciji će sudjelovati neki od najrelevantnijih svjetskih stručnjaka iz područja lokalnog ekonomskog razvoja i upravljanja u javnom sektoru. Izlaganja će održati eksperti iz Hrvatske, Poljske, Slovačke, Češke, Ukrajine, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva, Japana i Kine. Od prisutnih stručnjaka posebno izdvajamo glavne predavače:

Dr. Anwar Shah, direktor Centra za javne financije, Chengdu/Wenjiang, Kina, te konzultant Svjetske banke i Azijske razvojne banke. Dr. Shah je objavio više znanstvenih članaka iz područja upravljanja u lokalnom javnom sektoru, reformi javnog menadžmenta i javnih financija, fiskalnih reformi i izazova koji proizlaze iz globalnih klimatskih promjena.

Izlagati će i profesor Robert Huggins, nositelj katedre Ekonomske geografije na Sveučilištu Cardiff. Profesor Huggins je idejni začetnik Europskog indeksa konkurentnosti, Indeksa konkurentnosti Ujedinjenog Kraljevstva i sukreator Svjetskog indeksa regionalne konkurentnosti. Područja znanstvenog interesa profesora Hugginsa obuhvaćaju regionalni ekonomski razvoj, uključujući konkurentnost, poduzetništvo, inovacije i međuorganizacijske mreže.

Dr. Dao-Zhi Zeng profesor je pri Fakultetu informacijskih znanosti Sveučilišta u Tohoku, Japan i gostujući profesor na Sveučilištu kineske akademije znanosti u Kini. Područje istraživanja profesora Zenga fokusirano je na prostornu ekonomiku i analizu sukoba. Profesor Zeng objavio je mnogobrojne radove na temu nove ekonomske geografije, nove teorije međunarodne trgovine i teorije rješavanja sukoba.

Navedeni izlagači održat će panele o aktualnim problemima decentralizacije, konkurentnosti regionalnih i lokalnih jedinica te problemima dohodovne nejednakosti regija i lokalnih jedinica koji će omogućiti diskusiju o aktualnim problemima u Hrvatskoj i široj regiji te identifikaciju mogućih unaprjeđenja sustava javne vlasti.

Informacije o Konferenciji dostupne su na web stranici Centra za lokalni ekonomski razvoj – www.cler.hr. Za sve dodatne informacije i prijavu kontaktirajte nas na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; +385 51 688 295; +385 51 688 296.

23. travanj 2024 19:10