Znanja
StoryEditor

ZŠEM-ov studentski tim prvi je u Hrvatskoj postao članom JADE-a

17. Rujan 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Next Junior Enterprise, konzalting za tvrtke koji vode studenti Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), nedavno je postao prva hrvatska studentska organizacija koju je međunarodno priznao JADE – European Confederation of Junior Enterprises. A postati dio takve organizacije nije tako lak posao.

Junior Enterprise je, naime, koncept koji povezuje studente i poslodavce u Europi i postoji više od 45 godina. I Unija ga je prepoznala kao najbolji primjer studentske prakse. Pod krovnom međunarodnom organizacijom JADE okuplja više od dvadeset tisuća studenata u tristo organizacija iz četrnaest europskih zemalja, a na europskoj razini te organizacije na godinu ostvaruju više od dvadeset milijuna eura prihoda. JADE-ova je misija predstavljati europski pokret ‘junior enterprise‘, integrirati članove te im pomagati u razvoju. Promiče taj koncept i u drugim zemljama, potiče razvoj poduzetništva među mladima i organizacije ‘junior enterprise‘ u zemljama koje još nisu članice. Koncept podupiru i najbolje europske poslovne škole poput St. Gallena, ESSEC-a, HEC-a i Bocconija, a njegovim uslugama koriste se svjetske korporacije poput Applea, Microsofta, Googlea i L‘Oréala.

Pet razina provjere

Da bi Next postao dio JADE-a, morao je proći složen proces. Petar Butorac, predsjednik i jedan od pokretača organizacije Next Junior Enterprise, kaže kako je bila riječ o pet razina na kojima su morali potvrditi organizacijsku usklađenost sa svim organizacijama u sustavu. Uspoređuje to s dobivanjem standarda ISO u kojem kvalitetu treba zadovoljiti prema svakom uvjetu. Trud se isplatio jer to što su postali dio JADE-a otvara im brojne mogućnosti.

– Osim što nam je pomoglo u održivosti jer nas  JADE kontrolira i podupire, otvara nam vrata povezivanja u 13 zemalja EU sa sličnim organizacijama na međunarodnim projektima – ističe Petar.

Next je tako u manje od godinu dana od početka pokretanja ideje ispunio sve administrativne zahtjeve za dobivanje članstva. Članovi su tom prigodom bili na godišnjoj konferenciji organizacije koja se održavala u Coimbri u Portugalu. Uvod konferencije bila je prezentacija Nexta svim državama članicama i njihovim predstavnicima koji su nakon pitanja i rasprave jednoglasno glasovali o  njegovu uključenju i širenju pokreta u Hrvatskoj.

Put do uspjeha bio je zahtjevan, govori i suosnivač Nexta Matej Radić, ali kaže da je kvalitetan tim premostio sve zapreke i dokumentirao procese kao što su zapošljavanje, kontrola kvalitete, budžetiranje, strateški plan te mnoge druge.

– Velika je stvar predstavljati zemlju i jako smo ponosni što smo ušli u tako velik pokret i prvi uveli novost u Hrvatsku – naglašava Matej, ujedno dopredsjednik Nexta.

Što može Next

Ta je jedinstvena i neproftina organizacija pokrenuta radi stjecanja poslovnog iskustva, rada na projektima s tvrtkama te praktične primjene stečenog znanja. Njome potpuno upravljaju studenti. Ideja je preuzeta iz europskoga koncepta starog više od četrdeset godina. Za ZŠEM priča je krenula iz Francuske kad je Petar tijekom razmjene studenata u Parizu sudjelovao u radu Junior Esseca, najvećega ‘junior enterprisea‘ u Europi, gdje je radio na domaćim i međunarodnim projektima.

- Kad sam vidio kako taj zanimljivi i dobri format funkcionira u Europi, shvatio sam da bi itekako bio potreban i Hrvatskoj te da smo mi novo potencijalno tržište studentskih konzaltinških usluga. Trenutačno nas je devet u timu koji je prošao kroz tri selekcijska procesa jer je bilo troje osnivača – govori nam Matej, dodajući da je koncept univerzalan, što mu je najveća prednost.

Ideja je, objašnjava, povezati fakultet s odgovarajućim tvrtkama tako da se studenti potiču na osnivanje sličnih organizacija i razvoj stručnosti u svojim područjima poput elektrotehnike, inženjerstva, kemije, jezika i drugoga. Next se bavi uslugama savjetovanja ponajprije u tri segmenta: marketingu (fokus-grupe i istraživanja specifičnih tržišta, izrada marketinškog plana ili komunikacijske strategije za klijente u B2B i B2C segmentima), digitalizaciji (analiza mogućnosti digitalizacije, strategija digitalizacije, strategija razvoja i upravljanja društvenim mrežama) te poslovnim operacijama (izrada poslovnih modela i planova, strateški plan razvoja, revizija za mala poduzeća). U godinu dana proveo je 13 projekata.

Iskustvo na projektima

– U segmentu marketinga izradili smo marketinški plan za Synlab, međunarodnu tvrtku koja se bavi laboratorijskim testiranjem. U segmentu digitalizacije radili smo na digitalnim komunikacijama za jednu mikrotvrtku. Kad je riječ o operacijama, radili smo na spajanju s poslovnim partnerima za Bomark grupu, a najtraženije su usluge trenutačno istraživanje tržišta i spajanje s poslovnim partnerima – nabraja Petar koji već ima veliko iskustvo u inozemstvu i Hrvatskoj.

U North Managementu iz Newcastlea na praksi je predstavio svoj pogled na investicijsku strategiju, u Atlantic Grupi bio je dio Odjela za odnose s investitorima i poslovni razvoj, a u konzultantskoj tvrtki Sense Consulting sudjelovao je na projektima restrukturiranja, procjene vrijednosti te izradi projekata EU. Matej je također već stekao profesionalno iskustvo, i to u Pekaru, tvrtki koja se bavi proizvodnjom kruha, gdje je upoznao sve odjele – od proizvodnog procesa do komunikacije s kupcima. Svaki član Nexta već ima mali portfelj profesionalnog iskustva. Kao zasad jedina takva organizacija u Hrvatskoj želi poboljšati povezivanje studenata i poslovnog sektora te omogućiti studentima da stečeno znanje upotrijebe na pravim projektima u suradnji s uspješnim domaćim i međunarodnim tvrtkama.

– Želimo pokrenuti studentsku zajednicu i poslodavce na dodatno povezivanje. Studenti si tako otvaraju vrata razvojem vještina koje poslodavcima trebaju, a poslodavac indirektno školuje buduće zaposlenike onako kako mu odgovara, što znači da neće morati potrošiti godinu dana da zaposlenika nauči poslu– ističe Petar, dodajući da u EU postoji više od tristo takvih organizacija i sve ih je više.

24. travanj 2024 15:42