Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska je atraktivna, ali još uvijek primarno destinacija sunca i mora

25. Listopad 2013.

Hrvatska će u iduću turističku godinu ući s novim Strateškim operativnim marketing planom hrvatskog turizma 2014. do 2020. godine i novim Zakonom o turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi, najavljeno je na drugom danu Dana hrvatskog turizma koji je okupio predstavnike turističkog sektora u Zadru.

Ministarstvo turizma i HTZ u travnju su započeli proces preustroja sustava turističkih zajednica, najprije reorganizacijom Glavnog ureda koji je okonačan u kolovozu, a sada cijelog sustava, za što je angažirana konzultantska tvrtka Horwath Consulting.

Davor Ižaković, pomoćnik ministra turizma govorio je o preustroju dosadašnjeg sustava turističkih zajednica kakav postoji već 22 godine. Ključnu ulogu u budućnosti sustava imat će destinacijske menadžment organizacije, umjesto županijskih TZ-ova, kojima će se povećati odgovornosti, aktivnosti I budžeti. Osim nacionalnog ureda koji će se baviti isključivo marketingom, postojat će regionalne menadžment organizacije, kao turistički upravitelji regija, DMO organizacije koje će operativno provoditi procese te TIC-ovi (turistički informativni centri) koje će biti podružnice DMO-ova.

Osim Glavnog ureda, u Hrvatskoj postoji 301 turistička zajednica. Prošle godine sustav je od boravišnih pristojbi i turističkih članarina priskrbio 561 milijun kuna, s time da TZ županija uprihođuju svega jednu petinu u odnosu na gradove, općine i mjesta. Njih 107 ostvaruje manje od 200 tisuća kuna, a njih 71 preko milijun i pol kuna.

Horwath je napravio istraživanja među djelatnicima TZ-ova u deset turističkih regija koje bi se uskoro trebale zakonski definirati i većina je izjavila da su najveći problem sustava njegovo politiziranje, kao i birokracija. Da trenutni sustav nije efikasan misli 84 posto ispitanika iz privatnog sektora.

Prema najavama Ižakovića novi Zakon o turističkim zajednicama svoju punu primjenu trebao bi imati 1. siječnja 2015.

U kratkom predstavljanju nekih dijelova Strateškog marketing plana, direktorica Glavnog ureda Meri Matešić iznijela je neke rezultate istraživanja na više od deset tisuća ispitanika s tržišta Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Norveške, Poljske, Rusije, Švedske.

Hrvatska je iznad prosječno atraktivna u odnosu na konkurenciju na Mediteranu, ali je još uvijek primarno destinacija sunca i mora i u tom segmentu joj najviše konkuriraju Španjolska, Karibi i Grčka. Najpopularnije odredište je očekivano Dubrovnik, zatim Split, Istra, Dalmacija, te Zagreb. Logo i slogan Mediteran kakav je nekad bio dobio je na ljestvici od 1 do 10 ocjenu 5.

Cjeloviti Strateški marketing plan bit će gotov do kraja godine.

02. svibanj 2024 23:11