Hrvatska
StoryEditor

Javni ovršitelji traže prekid procesa ulaska Hrvatske u EU

12. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Unatoč potpisivanju predpristupnih ugovora s Europskom unijom u kojima se Hrvatska obvezala na formiranje javnoovršiteljske službe, Ministarstvo pravosuđa sada ih ipak želi ukinuti.

U tom smislu odlučili su se obratiti Europskoj komisiji sa zahtjevom prekida pristupnog procesa Hrvatske Europskoj uniji, rekli su danas predstavnici javnih ovršitelja na konferenciji za novinare. Zlatko Ilak, javni ovršitelj iz Zagreba, pojasnio je kako je u pristupnim pregovorima Hrvatske EU jedan od preduvjeta bila reforma i mjere uvođenja službe javnih ovršitelja.

U Ministarstvu pravosuđa je početkom veljače, kako kaže Ilak, održan sastanak na kojem su predstavnici Europske komisije pozvali Hrvatsku na oprez o javnim ovršiteljima. Za isto je Hrvatska dobila tri milijuna eura kako bi reformu izvršila. No, novac je potrošen, a služba se ipak planira ukinuti. Iliću nije jasno kako reformu koja je trajala četiri godine i službu koju u svom sastavu posjeduje 19 članica Europske unije, nova Vlast namjerava zamjeniti.- Nova Vlada koja sada odlučuje ukinuti službu javnih ovršitelja, u vrijeme dok je bila oporba glasala je za uvođenje te službe. Do sada nismo dobili niti službeno rješenje kojim pojašnjavaju i potvrđuju naše ukidanje, te zahtjevamo službeno očitovanje – kaže Ilak.

Predstavnik javnih ovršitelja, Darko Graf, kaže da hrvatsko pravosuđe u svom nastojanju da dokaže kako je situacija unutar njega odlična iznosi netočne podatke o idiličnom stanju unutar pravosuđa, odnosno predočava statistiku prema kojoj na hrvatskim sudovima nema neriješenih slučajeva. - Iznijeli su tako podatak da Općinski sud u Puli nema niti jedan neriješeni slučaj, a prava situacija jest da je lani zaprimljeno novih 3847 ovršnih predmeta iz predviđene nadležnosti javnih ovršitelja, dok su na dan 31. prosinca 2011. imali 2266 neriješenih predmeta iz nadležnosti javnih ovršitelja, a u ovoj godini su ih zaprimili već 791 novih – kaže Graf.

Pojašnjava da bi navedeni broj predmeta rješavalo tri ili četiri javna ovršitelja kako bi ih okončali u roku jedne godine prema zakonskoj odredbi, te zaključuje da nije istina da za javnoovršiteljskom službom nema potrebe. Drugi primjer koji su podastrijeli jest onaj Općinskoga suda u Zagrebu, za koje, kako kažu, Ministarstvo pravosuđa kaže kako nema zaostataka i radi savršeno. No, prema njihovim podacima stvarno stanje na dan 31. prosinca 2011. jest 29622 neriješenih ovršnih predmeta iz predviđene nadležnosti javnih ovršitelja.

Mišljenje koje se, kako kažu pokušava podastrijeti u javnosti, kojim se promovira da je ovrha putem javnih ovršitelja skuplja, usporedbom koju je iznio potpredsjednik Udruge Vedran Vidmar, ukazano je da je u nekim slučajevima čak 50 posto jeftinija. - Ovrha ispada jeftinija i vjerovnicima i dužnicima, a sve je i brže i efikasnije. Ugrožen je jedino mali broj odvjetnika koji imaju velik broj predmeta i na tome jako dobro zarađuju – smatra Vidmar. Marko Lapaine jedan je od odvjetnika koji su ispunili zahtjeve za javne ovršitelje i samim time podnio zahtjev za isključenjem iz Odvjetničke komore. Sada kada je neizvjesno formiranje ove službe, on i ostalih 68 javnih ovršitelja, pita se što je sa svime na čemu se radi već četiri godine.

- Kada sam ministra upitao kakva je to odluka, odgovorio je da je to politička odluka i ako želimo, da ga tužimo – kaže Lapaine. Napomenuto je da je ministar Miljenić u sukobu interesa u kojem štiti odvjetnički lobi i svoj odvjetnički ured. Naime, oni vode desetak tisuća predmeta kojim zarađuju veliku količinu novca, bez kojih bi djelomično ostali formiranjem službe javnih ovršitelja.

28. travanj 2024 10:09