Hrvatska
StoryEditor

Miloloža: Nitko me nije pitao da budem ministar gospodarstva

29. Prosinac 2015.
Piše:
liderhrt

Mandatar Tihomir Orešković s čelnicima HDZ-a i Mosta, Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim, ima mjesec dana kako bi sastavio Vladu. No, još važnije od toga je - koji su prvi zadaci te Vlade

I dok su imena članova Vlade još nepoznanica, rečeno je kako će Vlada biti stručna. Mandatar Tihomir Orešković ima reputaciju neupitnog stručnjaka, besprijekornog životopisa, no, koji će biti njegovi prvi potezi?

- Nekako da prebacim resurse, prebacim ono što treba da se ti programi mogu implementirati. I drugo, ja razumijem kako vanjski svijet misli i nadam se da će to što sam bio dio vanjskog svijeta pomoći da to iskoristim za Hrvatsku, da se i rejting podigne i da smanjimo dugove i troškove, poručio je javnosti preko medija Orešković.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je smanjenje plaća saborskim zastupnicima i dužnosnicima pri čemu bi se uštedjelo 25 milijuna kuna, a najozbiljnije se mora prionuti smanjenju duga i troškova.

Među prvim projektima, koji se neslužbeno spominju, javlja HRT, je nizinska su pruga Rijeka - Zagreb do granice s Mađarskom, natapanje Slavonije te ubrzavanje projekta LNG terminala na Krku. Tri su ključne reforme, one javne uprave i zdravstvenog sustava na temelju kanadskog modela te reforma vladinih agencija. Jedan od glavnih zahtjeva bit će  produktivniji javni sektor kao preduvjet za jačanje gospodarstva.

Vjeru u Tihomira Oreškovića ima gospodarstvenik Ivan Miloloža koji o mandataru ima samo riječi hvale.

- Orešković je radio u velikoj kompaniji koja je priznata u svijetu, ako je valjao i vrijedio njima, vrijedi i nama, vjerujte mi.

Vjeruje da je koalicija sastavljena u dobroj vjeri i u interesu građana te da nitko u njoj neće izazivati probleme. Ne smatra kao veliki nedostatak činjenicu da mandatar nema političkog iskustva. Upitan hoće li on biti ministar gospodarstva, odgovorio je da ga takvo nešto nitko nije pitao. Podupire Oreškovićevu izjavu da treba razgovarati sa svjetskim investitorima i fondovima.

S druge strane, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata poručuje ako se Orešković opredijeli za rezove koji su bolni za građane, tu neće imati potporu sindikata. Sindikati su, kaže, oprezni s obzirom na prijašnje najave o bolnim rezovima u javnome sektoru, privatizaciji zdravstvenog sustava, cijelom nizu reformi od kojih građanima nije bilo bolje, ma gdje se one događale, javlja HRT. 

01. svibanj 2024 05:20