Hrvatska
StoryEditor

‘Možemo završiti posao za pet sati, a možemo za tri dana‘

22. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovorao je u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

- Mi kao država možemo biti zadovoljni jer ulazimo u EU i ono što ćemo dobivati neusporedivo je više od onoga što smo dobivali prije. Dobivamo priliku da iskoristimo jako puno sredstava, priliku da dobijemo dvostruko više nego što ćemo dati, a koliko ćemo iskoristiti ovisi o nama i našim sposobnostima - rekao je Milanović nakon razgovora s čelnicima dviju europskih institucija.

Za Hrvatsku je od posebne važnosti da dobije dulje razdoblje u kojem će moći koristiti sredstva namijenjena za svaku proračunsku godinu. Prema sadašnjem prijedlogu, sredstva namijenjena za jednu proračunsku godinu mogu se ugovarati još dvije iduće godine, a Hrvatska traži da se to produlji na tri, što bi joj povećalo izglede da bitno poveća iskoristivost raspoloživih sredstava.- Šanse da to dobijemo postoje, ali ne želim ništa obećavati - rekao je Milanović.

Premijer je istaknuo da Hrvatska u drugim elementima rasprave o višegodišnjem proračunskom okviru ne sudjeluje toliko žestoko, ali je solidarna sa skupinom država koje se nazivaju prijateljice kohezije, a koje se zauzimaju da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih regija u Uniji.

Milanović je rekao da bi bilo dobro i pošteno da se ne smanjuju kohezijska sredstva jer su siromašnije države članice u potpunosti otvorile svoje tržište, potpuno se izložile bogatijim članicama i stoga nešto zaslužuju zauzvrat. Večeras počinje izvanredan summit EU-a, na kojem će pokušati dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014.-2020.

Premijer Milanović se nije htio upuštati u prognoze koliko bi summit mogao trajati. Možemo završiti posao za pet sati, a možemo ostati tri dana, rekao je. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u pozivnom pismu koje je uputio europskim čelnicima naglasio važnost postizanja dogovora na ovom summitu. Izostanak dogovora bio bi štetan za sve nas, kaže Van Rompuy dodajući da je upravo zato predvidio mogućnost da se sastanak produlji bude li potrebno. Premijer Milanović sudjelovat će prije početka summita i na pripremnom sastanku predsjednika država i vlada koji dolaze iz Stranke europskih socijalista.

28. travanj 2024 01:48