Hrvatska
StoryEditor

Rekordna turistička sezona - 8,4 posto više turista, 7 posto više noćenja za više od 8 milijardi eura prihoda

08. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska u prvih devet mjeseci ove godine bilježi porast dolazaka turista za 8,4 posto i porast noćenja za 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Ukupan financijski prihod od stranih gostiju vjerojatno će biti veći od 8 milijardi eura ove godine

Tako je informirao ministar turizma Darko Lorencin na konferenciji za novinare u Splitu, predstavljajući rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine.

- Povoljni rezultati za rujan ove godine popravili  su cjelokupnu dosadašnju ovogodišnju brojku noćenja koja je u prvih osam mjeseci ove godine bila u porastu u donosu na isto lanjsko razdoblje za 6,5 posto, ali je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci taj porast 7 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2014. godine, objasnio je Lorencin.

Minsitra Lorencina, kako je rekao, posebno veseli što je u prvih devet mjeseci ove godine porastao broj dolazaka domaćih turista za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

- To je činjenica koja ide u prilog makroekonomskim pokazateljima gospodarskog rasta ove godine, odnosno rasta BDP-a što je dalo određene rezultate i potaknulo potrošnju, kazao je.

Najavivši kako se i u listopadu ove godine očekuju povoljni turistički rezultati, ministar je ocjenio kako je na povoljnu ovogodišnju turističku godinu utjecala i realizacija programa „Hrvatska 365“. Najavio je kako će se za turističku 2015. nastaviti u svijetu promidžba našeg turizma pod sloganom „Hrvatska puna života“. Također je najavio kako će sljedeće godine predstavnici Američkih putničkih agencija održati u Dubrovniku svoju redovitu godišnju skupštinu.

- Mi jesmo imali upite (o migrantima op. a.) što putem turoperatora, što putem naših diplomatskih predstavništava i Ministarstva vanjskih poslova, ali mi promptno na to reagiramo. Za Europu ne toliko, ali za izvaneuropska tržišta bitno je poslati kvalitetne informacije i držati  informiranim pogotovu turoperatore i specijaliste koji se bave Hrvatskom, rekao je ministar Lorencin.

01. svibanj 2024 04:31