Hrvatska
StoryEditor

Treba li Vlada zaposlenima u javnim i državnim službama povećati osnovicu plaće za 6 posto?

14. Travanj 2016.

Sindikati predvođeni s Vilimom Ribićem ne odustaju od onoga što smatraju da im je obećano. Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, i državnih službi tako traže povećanje osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine.

Ukupno se radi o više od 240 tisuća ljudi kojima je potrebo namiriti 1,8 milijarde kuna. Iz Vlade kažu da sada toliko financijskih sredstava nemaju, a neće imati niti u sljedeće dvije godine. Mole sindikate za strpljenje i dogovor koji će biti na dobrobit cijele Hrvatske.

Predstavnike sindikate to ne zanima, te ako treba, kažu, branit će stavove svim raspoloživim legalnim sredstvima. Naš ovotjedni ’fajter’ Vilim Ribić po običaju je najglasniji na strani sindikata, te tvrdi da je dug u stvari puno veći od 1,8 milijardi kuna.

’Tek ukoliko vlada pokaže da ima jako dobre argumente možemo raspravljati o kraćoj odgodi primjene sporazuma, no to nikako ne znači odustajanje ili prolongiranje ispunjenja njihovih zahtjeva unedogled. Vremena je sve manje’ dodaje Ribić.

Potpuno drugačije razmišlja poduzetnik Ivan Miloloža. ’Sad nikako nije vrijeme za nikakva nagrađivanja ili bonus. Ako se svi žrtvujemo za sutrašnjicu, onda ne smije biti iznimka’, tvrdi Miloloža.

Pregovori su započeli, no bez Oreškovića, Ribić tvrdi da ništa neće biti postignuto.

Smatrate li da vlada svakako treba odmah ispoštovati obećanja, te dati zaposlenicima javnog sektora i dati im ono što smatraju da im pripada, ili pak smatrate da njihovi zahtjevi nikako nisu sada prioritetni, a Vlada nije dužna isplatiti taj ogromni iznos ? Čekamo Vaše glasove kao i komentare na OVOM linku..

01. svibanj 2024 00:46