Hrvatska
StoryEditor

Turistički djelatnici protiv dizanja stope PDV-a, Lalovac neumoljiv

25. Listopad 2013.

Na današnjem susretu predstavnika Vlade i turističkog sektora u sklopu Dana hrvatskog turizma, bilo je vrlo živahno. Neki hotelijeri osvrnuli se na aferu Hrvatske gospodarske komore i predložili članovima Vlade da budu malo pošteniji i vode računa o tome gdje završava novac poreznih obveznika te da vrate sredstva koja su završila na inozemnim računima.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK trebao je danas navečer prisustvovati dodjeli nagrada turističkim djelatnicima, pošto je HGK suorganizator DHT-a i tako je barem bilo do sada, ali nam je potvrđeno da se ipak neće pojaviti, s time da se očekuje dolazak premijera Zorana Milanovića.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, Darko Lorencin, ministar turizma, Boris Lalovac, zamjenik ministra financija, Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava te Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanjem državnom imovinom, iznijeli su aktivnosti svojih institucija koje se direktno tiču turističkog sektora. Maras je istaknuo da je upravo pokrenut program za povećanje regionalne konkurentnosti kojeg financira Europska unija, za koji će biti dodijeljeno 30 milijuna eura za proizvodnju i turizam, a projekti pojedinačno mogu dobiti tri milijuna eura bespovratnih sredstava.

- Za mjesec dana bit će raspisan natječaj, a već sada imamo prijavljena 224 projekta, od kojih se 99 odnosi na turizam. Posebno me veseli da ih je 45 iz kontinentalnog dijela Hrvatske, sa ukupnom vrijednosti preko dvije milijarde kuna. Ovim putem pozivam sve male poduzetnike da ne budu taoci visokih kamata banaka, već da se jave na natječaj – istaknuo je Maras.

Najviše pažnje je, kao i obično, izazvala rasprava oko PDV-a, kojeg, nakon smanjenja stope za ugostiteljstvo sa 25 na 10 posto, Vlada opet želi podići stopu na 13 posto. Lalovac je objasnio da se trebaju promatrati sve mjere koje je Vlada donijela, uključujući smanjene doprinose za zdravstveno osiguranje, oslobađanje poreza za reinvestiranu dobit, fiskalno i parafiskalno rasterećenje sektora te pokretanje predstečajnih nagodbi.

Turističkim predstavnicima se nije svidjela ideja o tome da se investicijama rješava pitanje PDV-a i molili su Lalovca da pusti stopu od 10 posto barem tri godine, a ne da ju ponovno mijenjaju nakon jedne sezone. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga, upozorio je na to da ponovno dizanje stope daje loš signal investitorima koji ne vjeruju da će država stati na tih 13 posto. Na njega se nadovezao Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruge Hrvatske, riječima „Ne stavljajte nam najveći PDV na Mediteranu i ne ubijajte jedinu kravu koja vam daje mlijeko.“

Mladen Pejnović je najavio da će, osim projekata na Brijunima, na Hvaru i Prevlaci, sve ostale tvrtke, u kojima država ima više od 25 posto vlasničkog udjela, ići u u privatizaciju te najavio da će do kraja godine još pet do šest projekata ući u predstečajnu nagodbu.

03. svibanj 2024 00:51