Hrvatska
StoryEditor

Vidmar: Troškovi javnih ovršitelja upola su manji od sadašnjeg sustava

29. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

U prostorijama Europskog informacijskog centra u Zagrebu je u četvrtak održan skup o provedbi ovrha u putem javnih ovršitelja. Cilj skupa je približavanje pravnih standarda Hrvatske standardima Europske unije.

Na skupu su sudjelovali suci Vrhovnog suda RH, imenovani javni ovršitelji te predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj. Ovim skupom Hrvatska udruga javnih ovršitelja htjela je upozoriti na posljedice odgode stupanja na snagu novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima pod parolom zaštite građana. Smatraju da se odgodom nanosi šteta državnom proračunu, krše ljudska prava i prava građana te dodatno otežava situacija u pravosuđu.

Upozoravaju građane da se ne obaziru na medijske napise u kojima ih se zastrašuje da će im ovršitelji ulaziti u stanove i uzimati iz njih predmete iz kućanstva poput namještaja. Naglašavaju kako javni ovršitelji nemaju ovlaštenje ulaziti u stanove ovršenika, a predmeti iz kućanstva koje se spominju po medijima su izričito zakonom izuzeti.- Nema racionalnog ni financijskog razloga za ukidanje javnoovršiteljske službe u Hrvatskoj - naglašava Vedran Vidmar, imenovani javni ovršitelj u Velikoj Gorici. Kaže kako su troškovi javnih ovršitelja upola manji od troškova sadašnjeg sustava koji oštećuje dužnike, vjerovnike i državni proračun.

Cilj uvođenja javnih ovršitelja je učinkovito pravosuđe te ostvarenje prava na suđenje u razumnom roku. Sve zemlje u regiji, izuzev BiH, su se odlučile za javne ovršitelje kao učinkovit sustav za ubrzavanje ovršnih postupaka, poštivanje ljudskih prava i rasterećenje sudova. Uvođenje javnih ovršitelja dio je obveze preuzete Ugovorom o pristupanju RH u Europsku uniju te se time Hrvatska obvezala na uvođenje javnih ovršitelja.

Iz Udruge napominju kako se odustankom od uvođenja javne ovršiteljske službe zbog političkih razloga sadašnja Vlada olako odriče višegodišnjeg rada njenih službenika koji su radili na tom projektu i čini štetu proračunu ponovno zapošljavajući službenike da nađu neki drugačiji sustav ovrhe. Ogorčeni su odgodom primjene novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima i načinom na koji je odgoda donešena jer smatraju da je prekršen čitav niz odredbi Ustava.

Naglašavaju kako odustajanje od javnoovršiteljske službe i namjeravani prijenos njenih ovlasti na Financijsku agenciju i javne bilježnike predstavlja osnovu za sumnju u stvarne razloge za odustajanje. Za Udrugu taj čin otvara prostor za sumnju u pogodovanje određenih struktura zainteresiranih za vlastitu dobit, a ne dobrobit svih građana. Fina nije stručna niti sposobna provoditi ovršne postupke jer se oni ne mogu svesti na puke matematičke obračune, poručuju sa skupa.

Kažu kako se sudovi na ovaj način ne mogu rasteretiti jer je pravo svakog građana da podnese žalbu o kojoj ne može odlučivati Fina već sud. Nitko od članova sindikata i saborskih zastupnika nije sudjelovao na skupu.

28. travanj 2024 06:11