Hrvatska
StoryEditor

Vlada ovim potezom štiti interese države i poreznih obveznika

18. Siječanj 2014.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić izjavio je danas kako arbitražna tužba koju je Hrvatska podnijela protiv mađarskog MOL-a ne znači prekid pregovora hrvatske Vlade i MOL-a o Ini te istaknuo kako Vlada i ovim potezom želi zaštiti interese države i poreznih obeznika.

 - Još jednom želim potvrditi da je Hrvatska podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi protiv mađarskog MOL-a, kako je to i predviđeno Ugovorom - izjavio je Leverić.

Ističe kako tužba ne znači prekid pregovora hrvatske Vlade i MOL-a o Ini.

 - Želim naglasiti da je sada prioritet Vlade Republike Hrvatske postići dogovor sa strateškim partnerom, s kojim želimo uspostaviti temelje za dugoručnu uspješnu suradnju na dobro Ine i svih njenih dioničara -kazao je Leverić u izjavi Hini.

Upravo stoga, ističe Leverić, i na posljednjem krugu pregovora (u četvrtak, 16. siječnja), ‘potvrdili smo da je rješavanje pitanja korporativnog upravljanja ključno‘.

 - Vlada i ovim potezom želi štiti interese države i poreznih obveznika i ovaj korak je poduzet upravo s tim ciljem - naglasio je zamjenik ministra gospodarstva.

Trenutačno, napominje Leverić, ne možemo komentirati detalje o pojedinostima tužbe, jer je to sada predmet arbitražnog postupka i nadležnog suda.

 - Mislim da su obe strane suglasne da medijske izjave neće pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja, već dogovor za pregovaračkim stolom - zaključio je je Leverić.

Hrvatska je jučer podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora.

Ti su ugovori potpisani 30. siječnja 2009. godine, za vrijeme mandata Ive Sanadera.

Bivši premijer Sanader je u studenom 2012. nepravomoćno osuđen za primanje 5 milijuna eura mita od MOL-a 2008. godine kako bi zauzvrat toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,1 posto.

Hrvatska arbitražna tužba protiv MOL-a uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Pregovori su počeli sredinom rujna prošle godine, a treći krug pregovora održan je ovaj tjedan, 16. siječnja, a pregovarači su susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli.

Mađarski je MOL koncem studenoga prošle godine zatražio od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj

02. svibanj 2024 10:59