Hrvatska
StoryEditor

Vlada turizmu ponudila nove natječaje i značajne potpore

14. Listopad 2015.

Na Danima hrvatskog turizma koji se 13. i 14. listopada održavaju u Poreču održao se susret predstavnika Vlade i oko tisuću turističkih djelatnika. S obzirom na rekordne rezultate ovogodišnje sezone, ne čudi da su ministri bili dobre volje, ne skrivajući zadovoljstvo postignutim rezultatima sektora, kojeg je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nazvao kremom i lokomotivom gospodarstva.

Darko Lorencin, ministar turizma koji se ove godine slobodno može nazvati najproduktivnijim ministrom, što se tiče učinkovitost sektora kojeg zastupa, rekao je da na ovom valu rekordnih rezultata koji su nam ove godine donijeli sedam posto više noćenja i preko osam milijardi eura prihoda, treba izvući čim više zaključaka i korigirati što je potrebno za iduću godinu. – Prema anketi provedenoj među 61 velikih turističkih tvrtki investicije rastu, ove godine investirano je 498 milijuna eura, a iduće godine one će iznositi 676 milijuna, od kojih pola investira javni sektor. Na tragu samo da ostvarimo zacrtani cilj od sedam milijardi eura investicija turističkog sektora do 2020. godine – rekao je Lorencin.

Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) istaknuo je da niti jedna državna turistička tvrtka trenutno ne ostvaruje gubitak, što se dugo vremena nije dogodilo. - Još nekoliko tvrtki u vlasništvu države nalazi se u ovom trenutku u „čistilištu“, odnosno stečaju no s obzirom na to da je u njima država većinski vjerovnik, odnosit ćemo se prema njima kao i prema destinacijama koje valja sačuvati. – izjavio je Pejnović. Osvrnuo se i na kritike natječaja za Kupare, na kojeg je pristigla samo jedna ponuda tvrtke Avenue grupa koja bi sa sobom trebala dovesti hotelski menadžment lanac Meriott , ističući da nije istina da je postojala samo jedna ponuda. – U prvom krugu imali smo šest ponuda no mi smo detektirali nišu koju smo željeli, u nju gađali i pogodili. Nismo se borili za što veći broj ponuda nego za najkvalitetniju, a tako se radi biznis – istaknuo je Pejnović. Najavio je u idućoj godini i nastavak privatizacijskog procesa nad ostalim hotelskim kućama u državnom portfelju te lokacija Brijuni Rivijere poput Muzila.

Gordan Maras, ministar malog i srednjeg poduzetništva turističkom sektoru je predstavio najnoviji natječaj njegovog Ministarstva koji je otvoren danas i čija je vrijednost tri puta veća od onog u razdoblju od 2007. do 2013 godine. - Vrijednost ovog natječaja kojeg financiramo putem Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 304 milijuna kuna i smatramo da bi on mogao potaknuti ukupnu vrijednost investicija u odnosu na 700 milijuna kuna. Ministarstvo bespovratno financira od 35 do 45 posto pojedinačnih investicija, a ostalo možete pokriti kreditima HBOR-a koji turističkom sektoru nudi povoljne uvjete kao što su otplata na 17 godina sa četiri godine počeka. Na danas objavljeni natječaj poduzetnici se mogu javljati od 15. studenog, dok se ne potroše sredstva, a najkasnije do kraja 2016. godine – poručio je Maras.

Branko Grčić u svom klasično optimističnom tonu nabrojao poduzetnicima sve Vladine mjere koje su dovele do rasta gospodarstva te turističkim djelatnicima istaknuo kakov njihov sektor zadnje dvije godine sveukupno više ne posluje s gubitkom. Osvrnuo se također na programe HBOR-a koji poduzetnicima s dva do tri posto kamatne stope omogućava da budu konkurentniji te najavio novi HBOR-ov program za sufinanciranje vlastitog udjela u kreditu.

Iako turistički djelatnici na ovim susretima možda najviše pitanja imaju za Ministarstvo financija, nikako da se iz tog resora na tom skupu pojavi netko nadležan za poreznu politiku. No zato je Grčić bio voljan o tome pričati pa je turističkim djelatnicima željnim niže stope PDV-a rekao da turizam, od 42 milijarde kuna državnog prihoda od PDV-a, plaća „svega“ 800 milijuna i poručio da ne očekuju daljnje smanjenje te stope. Ali je s druge strane najavio da će se na isti način, na koji je turizam porezno stimuliran sa stopom od 13 posto (izuzev putničkih agencija), stimulirati i drugi sektori, konkretno poljoprivreda, odnosno prehrambeni sektor. Grčić je javno istaknuo neslaganje s HDZ-ovim prijedlogom da se opća stopa PDV-a postupno smanjuje prvo za dva, a onda tri posto jer to nije realno niti moguće u ovom trenutku te je izjavio da će početkom iduće godine Vlada pokrenuti još jednu korekciju minimalne plaće u Hrvatskoj.

Skupu se obratio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Muller najavljujući veće državne potpore za energetsku učinkovitost hotela, koje bi, za razliku od dosadašnjih maksimalnih 1,4 milijuna kuna po investiciji, iznosile i do 15 milijuna eura, koliko je Ministarstvo financija Fondu odobrilo da izdvoji za taj sektor iz EU fondova. – Od ukupne potrošnje energije, 40 posto troše zgrade, pod što spadaju i hotelski objekti pa smo pokrenuli ove godine tri projekta za poticanje energetske učinkovitosti u turističkom sektoru. Uz to, u idućih šest godina kroz Fond će se „provući“ dodatnih 50 milijuna eura namijenjenih za turizam. U segmentu zaštite prirode na raspolaganju nam u istom periodu na raspolaganju stoji 120 milijuna eura – najavio je Muller.

Ovogodišnji Dani turizma završili su svečanom dodjelom nagrada Turistički cvijet i Čovijek - ključ uspjeha u turizmu u organizaciji HGK i HTZ-a.

Popis nagrađenih možete pogledati OVDJE.

02. svibanj 2024 20:59