Hrvatska
StoryEditor

Za kampanju ‘Stop korupciji‘ bila zadužena Fimi medija

23. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Suđenje Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci HDZ-u je nastavljeno svjedočenjem još troje kooperanata agencije Fimi medije preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, među ostalim, i za HDZ-ov crni fond.

Direktorica tvrtke Mibel Željka Trubić posvjedočila je da je Fimi media od njene tvrtke naručila namještaj za središnjicu HDZ-a i stranački izborni istožer u vrijednosti 700 tisuća kuna. Osim za HDZ, namještaj je na preporuku Nevenke Jurak nabavljala i za Carinu kojoj je na čelu bio tadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić. No, za svaki dogovoreni posao svjedokinja je Nevenki Jurak navodno morala platiti 20 do 25 posto provizije.- Proviziju smo joj plaćali tako što je Fimi medija isporučivala fiktivne račune našoj firmi za neke letke i mobitele koje nikada nismo dobili - prisjetila se svjedokinja.

Direktor tvrtke Spin plus Dario Bačić ispričao je kako je njegova tvrtka, posredstvom Fimi medije, isporučivala promotivni materijal za HDZ, ali i javne tvrtke poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih šuma i Hrvatske lutrije. Među plakatima koje su tiskali za Carinu bili su i materijali za kampanju ‘stop korupciji‘.Za vladajuću stranku isporučivali su plakate, bedževe i iskaznice, a sve fakture plaćala je Fimi medija. Osim s Nevenkom Jurak, poslove su dogovarali i s njenom suradnicom Anitom Lončar Papeš koja se prije početka suđenja nagodila s USKOK-om i priznala krivnju. Sve fakture Fimi medija je uredno platila, a Spin plus se u dogovoru s tom agencijom javljao i na javne natječaje.

Te su ponude bile tzv. miterice, odnosno veće i skuplje od ostalih, pojasnio je svjedok. Prijave na natječaje Bačić je slao nakon uputa koje je dobio od Fimi medije, a u konačnici im je dao bjanco memorandum svoje tvrtke kako bi Jurak i Lončar Papeš i same mogle slati skuplje ponude. O suradnji s Fimi medijom sjedočio je i Vinko Pašalić, čiji je studio za grafički dizajn radio oglase i godišnja izvješća za javne tvrtke te vizitke, čestitke i glasnik mladeži za HDZ.Suđenje se ispitivanjem svjedoka Zdenka Kolačeka i Zvonka Fišera nastavlja 30. listopada kada će sudsko vijeće odlučiti hoće li kao dokaz prihvatiti fotografiju jakne s natpisima HDZ i ‘Željo majstore‘ koje je, po svjedočenju Marina Frčka, Fimi medija od njegove tvrtke naručila za HDZ. USKOK je fotografiju spomenute jakne predložio kao dokaz nakon što je Ivo Sanader u sudnici ustvrdio da HDZ takvo što nikada nije naručio, a njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček dodao da se jakna s takvim natpisom nije pojavila niti u jednoj stranačkoj kampanji.

28. travanj 2024 12:17