Svijet
StoryEditor

Euro oslabio prema dolaru

02. Srpanj 2012.

Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je splasnula euforija izazvana neočekivanim dogovorom čelnika eurozone na prošlotjednom summitu o mjerama za otklanjanje dužničke krize koja potresa tu monetarnu uniju.

Euro je tako oslabio 0,55 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2588 dolara. Time se spustio s najviše razine u tjedan dana od 1,2693 dolara, na koju se popeo u petak. Dolar je pak neznatno oslabio prema jenu, kliznuvši za 0,03 posto, na 79,75 jena. Na summitu čelnika eurozone u petak dogovoreno je da se iz novog trajnog kriznog fonda, Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), izravno u posrnule banke ubrizgavaju sredstva za potrebe dokapitalizacije. Takva praksa počela bi se provoditi od iduće godine, nakon što bude uspostavljen jedinstveni nadzorni mehanizam za europski bankovni sustav.

Ujedno je odlučeno da trajni krizni fond može intervenirati na tržištima obveznica i time pomoći zemljama članicama koje su snašli problemi. Iznos fonda zasad nije uvećan a nisu poznati ni uvjeti pod kojima bi krizni fond kupovao državne obveznica posrnulih članica.- Ulagači su ugodno iznenađeni jer su sa summita EU-a dobili više nego što su očekivali, a sada nastojimo ‘probaviti‘ nove vijesti. Međutim, puno toga ostaje pod znakom upitnika - kazao je David Morrison, tržišni strateg u tvrtki GFT Global.

Vlade Finske i Nizozemske danas su kazale kako ne podupiru plan kupovine obveznica na otvorenom tržištu putem ESM-a i time samo naglasile krhkost postignutog sporazuma na prošlotjednom summitu. S obzirom da će najveće koristi od tog sporazuma najvjerojatnije imati Španjolska i Italija, tržišta obveznica pozitivno su reagirala na ishod summita. Troškovi zaduživanja Rima i Madrida, premda na povišenim razinama, danas su se spustili. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice smanjeni su na 6,3 posto, dok su na odgovarajuće talijanske obveznice pali na 5,74 posto.

S obzirom na to da su troškovi zaduživanja trećeg i četvrtog najvećeg gospodarstva eurozne blizu rekordno visokih razina, prvi test povjerenja ulagača nakon summita bit će ovotjedna aukcija španjolskog duga u iznosu 2,5 milijarde eura, najavljena za četvrtak.

28. travanj 2024 08:38