Svijet
StoryEditor

Rumunjska europski prvak u ekonomskom rastu, kvartalni BDP skočio za 6 posto

17. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Prema posljednjim podacima Eurostata, objavljenima 12. kolovoza (.pdf), Rumunjska je u drugom kvartalu zabilježila ekonomski rast od 6 posto, daleko više od velike većine ostalih članica EU. Riječ o najbržem rastu od 2008. godine temeljenom na procvatu potrošnje uslijed smanjenja poreznih opterećenja i povećanja plaća, navodi Bloomberg.

Austrijska bankovna grupa Erste danas je revidirala svoju prognozu ekonomskog rasta u Rumunjskoj,  sugerirajući daljnji pozitivan trend nakon što su rezultati nadmašili prijašnje projekcije.

- Stvarni BDP je u drugom kvartalu nadmašio sva očekivanja, registrirajući rast od 1.5 posto u odnosu na prijašnji kvartal i šest posto u odnosnu na isto razdoblje prošle godine. Naše procjene i tržišni konsenzus indiciraju godišnji rast od 4.1 posto. Uzimajući u obzir da detaljni podaci još nisu dostupni, mi vjerujemo da su glavni motori bili potencijalno ubrzavanje formacije ukupnog fiksnog kapitala nakon slabe evolucije u prvom kvartalu i masivno povećanje privatne potrošnje - piše u izvješću Erste.

Rumunjska ekonomija već neko vrijeme slovi kao jedna od najbrže rastućih u EU, što je u posljednjim mjesecima potpireno poreznim olakšicama i povišicama u državnoj i javnoj administraciji ususret izborima koji će se održati kasnije ove godine.

Kretanja BDP-a su u skladu s projekcijama Europske komisije, koja očekuje da će na godišnjoj razini rast rumunjske ekonomije zasjeniti jedino Irska i Rumunje poslovično upozorava da pripaze na deficit.

28. travanj 2024 06:24