Svijet
StoryEditor

Srbija daje 3000 eura za kupnju svakog Fiće

23. Ožujak 2013.

Srpska udruga uvoznika automobila oštro je prosvjedovala zbog odluke države da se za kupnju Fiata 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu, iz proračuna dodijele subvencije u iznosu od 3.000 eura, što je vladina mjera za potporu inozemnim ulagačima u autoindustriju koji žele doći u Srbiju, financirati posao i otvoriti nova radna mjesta.

- Smatramo da to nije fer tržišna utakmica. Fiat nam ne predstavlja trn u oku, ali samo tražimo iste uvjete - rekao je Miloš Petrović, predsjednik Srpske udruge uvoznika vozila i dijelova, prenose u subotu beogradski mediji.

Čelnici ove asocijacije kažu kako ‘nije problem samo što je automobil jeftiniji za 3.000 eura i što svi porezni obveznici to plaćaju‘, već i zbog toga što je ‘kamatna stopa od tri posto dvostruko manja nego najniža kamatna stopa za sve automobile na tržištu‘, što kupcima omogućuje dodatnu uštedu na kamati od - 1.000 eura.

Petrović je podsjetio da su udruge uvoznika automobila još 2012. godine uputile državi niz prijedloga koji bi se jednako i bez izuzetaka odnosili na sve robne marke i tipove automobila i sve zastupnike, vraćanje kupnje po principu staro za novo, uvođenje euro 4 standarda za sve polovne automobile i ekološke pristojbe ovisno o stupnju starosti i tipu vozila, ali da država još nije reagirala, pa su uvoznici utoliko više iritirani pogodnostima koje se nude Fiatu.

U Beogradu je, inače, u tijeku Sajam automobila, a udruga uvoznika najavila je da će odmah po završetku sajma 25. ožujka odlučiti o narednim koracima.

U povodu prosvjeda uvoznika ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić uzvratio je da će država na isti način pomoći svakoj tvrtki u auto industriji koja je spremna uložiti u srbijansko gospodarstvo.

Svakog proizvođača automobila koji investira u Srbiji, izgradi tvornicu i zaposli naše radnike poduprijet ćemo na isti način i pod istim uvjetima kao i dolazak investicije Fiata, priopćilo je Ministarstvo financija i gospodarstva.

Ministar Dinkić i ravnatelj tvrtke Fiat automobili Srbija (FAS) Antonio Chezare Ferrara potpisali su u petak protokol koji će građanima Srbije omogućiti kupnju automobila Fiat 500L po povoljnijoj cijeni - za 10.900 eura. Inače, cijena ovih automobila je od 13.490 do 18.690 eura, ovisno o modelu, tržištu za koje su namjenjeni i o zahtjevima kupca u kombiniranju paketa opreme.

Iz proračuna će biti odobreno po 3.000 eura po vozilu, za 5.000 primjeraka ovog automobila godišnje, na kredit s petogodišnjom otplatom i uz godišnju kamatu od tri posto.

Fiat je od srpnja 2012. godine, kad je počela proizvodnja u Kragujevcu, proizveo i izvezao 43.000 automobila 500L, a Ferrara kaže da se u 2013. planira proizvodnja oko 110.000 vozila ili čak 150.000 ‘ako se postigne dogovor o izvozu u Rusiju‘.

27. travanj 2024 20:13