Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Europljani i Amerikanci sve skloniji ‘bezgotovinskom društvu‘

30. Travanj 2017.

Više od trećine Europljana i Amerikanaca izjavilo je da bi, kad bi mogli, rado u potpunosti prestali plaćati gotovinom i počeli koristiti samo elektroničke načine plaćanja, rezultati su najnovijeg istraživanja koje je provela agencija Ipsos za bankarsku grupaciju ING.

Istraživanje je provedeno na 13 zemalja Europe, SAD-a i Australije, a rezultati su otkrili kako je stanovništvo spremno prestati koristiti gotovinu upravo u onim državama u kojima je taj način plaćanja najrasprostranjeniji, piše Reuters.

>>>Istraživanje PwC-a: Samo 13 posto vodećih društava upravlja rizicima s ‘prve crte’

Sve u svemu, 34 posto ispitanih Europljana i 38 posto Amerikanaca tvrde kako su spremni u potpunosti prijeći na bezgotovinski način plaćanja.

U Europi 21 posto ispitanih građana rijetko kada koristi gotovinu, a u SAD-u taj udio čini njih 34 posto.

Trendovi su jasni

Više od polovice ispitanih Europljana izjavilo kako su u posljednjih 12 mjeseci rjeđe koristili gotovinu u odnosu na prethodna razdoblja, a 78 posto ih je reklo da ju u idućih 12 mjeseci planiraju koristiti još manje.

Ian Bright, direktor na čelu istraživačke skupine za ING grupaciju, ne vjeruje da će stanovništvo u potpunosti prestati koristiti gotovinu, no pravac u kretanja trendova je i više nego očit.

>>>Istraživanje EY pokazalo da nefinancijski rizici imaju odlučujuću ulogu pri odabiru investicija

Sustavi plaćanja kao što su beskontaktne kartice i mobilni digitalni novčanici su postali toliko rasprostranjeni da je taj trend postao pitanje kojim će se vlasti pojedinih zemalja prije ili kasnije morati pozabaviti.

Nijemci najčešće koriste gotovinu

Nijemci su narod koji voli koristiti gotovinu, a odluku Europske središnje banke da do kraja iduće godine izbaci iz optjecaja novčanicu od 500 eura smatraju skliskim terenom.

Istraživanje je pokazalo da samo 10 posto Nijemaca rijetko koristi gotovinu, dok s druge strane, kod njihovih susjednih zemalja, Poljske i Francuske, više od 30 posto ispitanih stanovnika ju rijetko koristi.

>>>Istraživanje: Vožnja biciklom na posao smanjuje rizik od bolesti

Istraživanje je također pokazalo da, generalno, u državama u kojima se najviše koristi gotovina velik dio ispitanih je voljan prijeći na bezgotovinski način plaćanja.

Samo 19 posto Talijana tvrdi da rijetko koriste gotovinu, no 41 posto njih je spremno prestati ju koristiti u potpunosti. Sličan trend primjetan je u Turskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Španjolskoj pa čak i Njemačkoj koja voli cash.

27. travanj 2024 00:44