Aktualno
StoryEditor

Janaf u 2023. ostvario 52 milijuna eura neto dobiti

27. Veljača 2024.

Jadranski naftovod je u 2023. godini ostvario gotovo 52 milijuna eura neto dobiti, što je rast od 27,6 posto u odnosu na godinu prije, objavili su u utorak iz te kompanije.

Ukupni su prihodi u tom razdoblju dosegnuli 153,3 milijuna eura i veći su za gotovo 29 posto. Veći dio tih prihoda, kako navode iz te državne tvrtke, ostvaren je iz temeljne djelatnosti, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u visini od rekordnih 146,7 milijuna eura ili 28 posto više u odnosu na godinu ranije.

Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Republike Hrvatske. U priopćenju Janafa se navodi da je ovo već treća godina za redom u kojoj Janaf premašuje povijesno najbolje poslovne rezultate.

– Snažna ulaganja u transportne i skladišne sustave, strateško promišljanje poslovanja i proaktivni pristup prema poslovnim partnerima i korisnicima usluga transformirali su Janaf u izrazito profitabilnu kompaniju i ključan energetski hub ovog dijela Europe – ističu iz tvrtke.

Napominju kako je nastavljeno razdoblje visoke iskorištenosti skladišno-transportnih kapaciteta, zahvaljujući kojoj se nastavlja rast stvorene vrijednosti u poslovanju uz stabilan novčani tijek. 

Predsjednik Uprave Stjepan Adanić je kazao kako je iznimno zadovoljan što u jubilarnu 50. godišnjicu ulaze s obnovljenom pozitivnom reputacijom te povijesnim godišnjim rezultatima.

– Financijski rezultati ostvareni u protekloj godini još su jedan pokazatelj ispravnosti strateških odluka ove Uprave te smjera poslovanja današnjeg Janaf-a –  istaknuo je. Napominje kako su unatoč pred njih postavljenim zaprekama još jednom potvrdili značaj Jadranskog naftovoda za energetski sektor, ali i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

27. travanj 2024 02:42