Aktualno
StoryEditor

Konferencija Međunarodno gospodarsko povezivanje utrla nove puteve suradnje

08. Svibanj 2018.

Konferencija ‘Međunarodno gospodarsko povezivanje‘ održana je u Opatiji, u petak u Kongresnom centru 25/7, Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Organizirala ju je HGK- Županijska komora Rijeka pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i u suradnji s Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu te uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Primorsko-goranske županije.

>>>HGK organizira Međunarodno gospodarsko povezivanje u Opatiji

Slovenija i Hrvatska dale su Europi i svijetu brojne stručnjake, znanstvenike i uspješne poslovne ljude koji nas, u pravilu, u inozemstvu predstavljaju na najbolji način i u najboljem svjetlu. Ti ugledni i uspješni ljudi, dobro upoznati s mogućnostima gospodarske suradnje, uvjereni smo, mogu pridonijeti boljem i uspješnijem međunarodnom poslovnom povezivanju domaćih tvrtki s onima u inozemstvu. Gospodarskom suradnjom i trgovinom jačaju se putovi kulturne suradnje, stvaraju se čvršći temelji uspješnijim međudržavnim političkim odnosima te širi prostor nesmetanom protoku ideja, roba, kapitala i ljudi.

Konferencija je ugostila 120 uglednih i uspješnih poduzetnika te predstavnika institucija u zemlji i inozemstvu, čija su vrijedna iskustva iz poslovne prakse doprinijela te će i u budućnosti doprinijeti:

  • poticanju suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu s domaćim poduzetnicima,
  • unapređivanju povezanosti poduzetnika i institucija bez obzira na granice, te
  • pružanju potpore domaćim poduzetnicima u internacionalizaciji poslovanja.

Konferencija je organizirana za sljedećom svrhom i ciljevima:

  • Jačanje međunarodne gospodarske suradnje između poduzetnika hrvatskog podrijetla te njihovo povezivanje s poduzetnicima i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
  • Poticanje i umrežavanje te suradnja poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu, unaprjeđenje povezanosti poduzetnika i institucija u inozemstvu s poduzetnicima i potpornim institucijama u Hrvatskoj te pružanje podrške hrvatskim poduzetnicima pri internacionalizaciji njihova poslovanja u srednjoeuropskom i širem međunarodnom poslovnom okruženju.

>>>Fogec ocijenio da je utjecaj politike na gospodarstvo prevelik

Zemlje koje su sudjelovale na konferenciji

Na konferenciji su sudjelovali brojni ugledni i uspješni poduzetnici te predstavnici institucija iz Hrvatske, Slovenije, Kina, Austrije, Srbije, Njemačke, Italije, Mađarske, Švicarske i Rusije čija su vrijedna iskustva iz poslovne prakse bila značajan doprinos cilju konferencije.

Teme konferencije bile su:

  • dobra praksa u internacionalizaciji poslovanja i gospodarskoj suradnji;
  • uloga i utjecaj potpornih institucija i trgovačkih društava u gospodarskom povezivanju;
  • prilike u međunarodnom gospodarskom povezivanju poduzetnika zemalja EU;
  • potpora internacionalizaciji poslovanja

U sklopu konferencije održano je i svečano potpisivanje Sporazuma HGK – ŽK Rijeka s udruženjima poduzetnika slovenskog podrijetla u inozemstvu sa sjedištima u Trstu, Italija i Klagenfurtu, Austrija.

 Predavanja i paneli

U sklopu konferencije održano je predavanje na temu ‘Iskustva i izazovi u povezivanju poduzetnika‘, koje su izložili  Aleksandra Pivec, državna tajnica Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, Alen Matanić, voditelj Službe za gospodarsku suradnju Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sonja Holocher Ertl, direktorica Ureda za trgovinu Veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj, Sven Thorsten Potthof, direktor Njemačko-hrvatske komore za industriju i trgovinu i Mladen Fogec, predsjednik Udruge stranih investitora u Hrvatskoj.

Drugo predavanje održano je  na temu ‘Poduzetnička infrastruktura‘, čiji predavači su bili Andrej Šik, direktor Slovenskog gospodarskog udruženja u Trstu (IT), Felix Wieser, potpredsjednik Slovenskog gospodarskog saveza za austrijsku Korušku (A), Jadranko Novak, direktor i vlasnik Nomen Rijeka (HR), Vidoje Vujić, predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka, Djoka Janjusevic, direktor Gudmark Grup (SRB).

Unutar navedenih predavanja održana su i dva panela. Prvi na temu ‘Gospodarska diplomacija i internacionalizacija poslovanja‘. Panelisti su bili Marinko Došen, predsjednik Uprave AD plastik Solin (HR) Jasmin Devlić, načelnik Sektora za gospodarske poslove, Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Danijela Pečevski, voditeljica Odjela za EU poslove, fondove i programe, Sektor za međunarodne poslove HGK, Vlado Vukoja, predsjednik Uprave Teximp Zurich (CH) Niko Ilić, vlasnik NILU STAHLBAU, Beč (A), Ana Gnječ, vlasnica QUICK EXPORT, Milano (I).

Tema drugog panela bila je ‘Iskustva i mogućnosti unapređenja gospodarske suradnje‘. Panelisti su bili Branko Roglić počasni konzul Republike Slovenije u Splitu i vlasnik Orbico Zagreb (HR), Marjan Batagelj, predsjednik Uprave, Postojnska jama, direktor društva Batagel & Co. i predsjednik Slovenskog poslovnog kluba (SLO), Edi Kraus generalni direktor Aquafil (SLO), Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Kalinjingradu i predsjednik Uprave, GK

‘Produkty Pitania‘, Kalinjingrad (RUS), Ernest Šimić, direktor izvoza Global Exit (HU), Siniša Reljić, direktor Navis Consult Rijeka (HR).

>>>Veliki potencijali suradnje u jadransko-jonskom području

 Zaključci konferencije:

  1. Konferencija Međunarodno gospodarsko povezivanje ispunila je  očekivanja organizatora:
  • odaziv sudionika bio je dobar;
  • panel diskusije su osvijetlile suštinu problema međunarodne gospodarske suradnje i ukazale na putove unapređenja gospodarske suradnje i internacionalizacije poslovanja;
  • iznesena su vrijedna iskustva u kvalitetnom gospodarskom povezivanju
  • ukazalo se na određene probleme i moguće teme i sadržaje rasprava buduće konferencije.
  1. Organizaciju buduće konferencije koja će se održati 2019. godine u Sloveniji preuzet će Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu u suradnji s HGK ŽK Rijeka i drugim partnerskim institucijama.
  2. HGK ŽK Rijeka će pokrenuti inicijativu da se imenuju počasni predstavnici Komore u zemljama u okruženju s ciljem:
  • da okupljaju i povezuju hrvatske poduzetnike u inozemstvu;
  • da potiču međunarodnu gospodarsku suradnju i zajedničke nastupe poduzetnika
  1. HGK ŽK Rijeka se obvezuje poduzeti potrebne radnje u pravcu postizanja većeg sinergijskog povezivanja svih relevantnih institucija u državi, kako bi se u buduće izbjeglo preklapanje ili dupliranje aktivnosti i kako bi se postignuli zajednički bolji rezultati sa manjim utroškom resursa
  2. HGK ŽK Rijeka će uz već postojeće inicijative, dodatno pokrenuti odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama a sve u svrhu daljnjeg rasterećenja gospodarstva.
  3. Konferencija Međunarodno gospodarsko povezivanje je ispunila očekivanja i u pogledu perspektive povezivanja regije Europe, cijeneći pri tom svečano potpisivanje Sporazuma HGK – ŽK Rijeka o suradnji s udruženjima poduzetnika slovenskog podrijetla u inozemstvu sa sjedištima u Trstu, Italija i Klagenfurtu, Austrija.
  4. Sudionici Konferencije uvjereni su da se intenziviranjem i jačanjem međunarodnog gospodarskog povezivanja jačaju i unapređuju dobrosusjedske odnose, poduzetničku infrastrukturu i suradnju na širem planu, razumijevanje, toleranciju i prijateljsko ozračje.
  5. Sudionici konferencije pozvani su da se uključe u projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.
02. svibanj 2024 04:37