Aktualno
StoryEditor

Najbolji gradovi za život: Beč na prvom mjestu, Zagreb jedva ušao u prvih 100

04. Rujan 2019.

Britanski ekonomski tjednik The Economist, uz pomoć sestrinske tvrtke Economist Intelligence Unit, svake godine provodi studiju i objavljuje listu gradova najboljih za život. Nakon što je punih sedam godina Melbourne čvrsto stajao na prvom mjestu te liste, lani ga je Beč svrgnuo s trona i ove godine potvrdio poziciju.

Glavni grad Austrije svoju je titulu najboljeg grada za život osvojio već drugu godinu prvenstveno zahvaljujući smanjenoj prijetnji terorističkih napada u Zapadnoj Europi i niskoj stopi kriminala.

Economist Intelligence Unit svoje je ovogodišnje istraživanje provelo među 140 svjetskih metropola, a temeljilo se na tridesetak kriterija kao što su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvena skrb, stabilnost i kulturna ponuda.

Nakon Beča, na drugo mjesto smjestio se Melbourne, a slijede ga Sydney, Osaka i Calgary. Iako među prvih deset gradova na ljestvici dominiraju australski, kanadski i japanski, u prvih dvadeset gradova svrstalo se čak osam europskih metropola, među kojima se Zagreb ne spominje.

Konzultantska tvrtka Mercer također svake godine sastavlja ljestvicu gradova najboljih za život po kriterijima koji uključuju kvalitetu stanovanja, mogućnosti rekreacije, javnog prijevoza, dostupnosti zdravstvene zaštite, mogućnosti za obrazovanje i kulturno uzdizanje, društvene navike, političku situaciju te klimatske uvjete i prirodnu okolinu.

I na Mercerovoj ljestvici Beč je na prvom mjestu i to već 10 godina, što samo potvrđuje da se u austrijskom glavnom gradu najbolje živi. Na ovoj listi slijede ga Zürich, Vancouver i München.

Zagreb se našao tek na 98. mjestu Mercerove ljestvice, dok je susjedna Ljubljana nešto bolja i zauzima 74. mjesto. Glavni grad Srbije zauzeo je 139. mjesto, a Sarajevo je na 156. mjestu.

Na samom dnu obiju ljestvica gradovi u kojima se najgore živi su ratom uništen glavni grad Sirije, Damask, zatim libijski Tripoli i Bagdad u Iraku.

26. travanj 2024 13:54